IT & C

Secretul naturii intr-un graunte de nisip

Daca in secolul XVIII poetul William Blake ne invita sa “vedem lumea intr-un graunte de ”, in secolul XXI imaginile microscopice dezvaluie incredibila varietate a formelor pe care le pot lua boabele de nisip de pe plajele din intreaga lume.

Revista americana Scientific American ne prezinta numai cateva exemple din lucrarea cercetatorului Gary Greenberg, “Intr-un graunte de nisip sta secretul miracolului naturii”, care ne conduce prin cele mai exotice taramuri ale lumii microscopice.

nisip1Nisipul de

Imaginea reprezinta un montaj al catorva graunte de nisip de pe o plaja din Maui .

 

 

 

nisip2Nisipul stelar

Acest graunte de nisip sub forma de stea provine de pe o plaja din insula Taketomi, Japonia, si contine ramasite microscopice de scoici .

 

 

 

nisip3Nisip de Namibia

Nisip de pe o coasta din Namibia, Africa, care contine granule bine rotunjite de magnetit, granat si chiar un mic diamant in partea stanga a imaginii.

 

 

 

nisip4Nisip de Minnesota

Nisipul provine din imprejurimile lacului Winnibigoshish, Minnesota, SUA, si contine sedimente de minerale vulcanice. Aceste cateva granule sunt formate de granat roz, agate rosii bogate in fier, magnetit negru si hematite.

 

 

nisip5Cele sase graunte de nisip

Boabele de nisip apartin unei scoici in spirala care s-a dezintegrat formand nisip opalescent, finisate de actiunea fluxului si refluxului.

 

 

 

nisip6Nisip de Irlanda

Varful purpuriu provenind de la spinarea unui arici de mare care s-a transformat in nisip din Fanore, Irlanda. Este inconjurat de frangmente de scoica.

 

 

 

nisip7Nisip de Hawaii

Structura transparenta in forma de ‘Y’ care se poate observa in centrul imaginii reprezinta scheletul intern al unui burete de mare. In stanga jos se pot vedea doua scoici in miniatura, in dreapa jos se poate vedea spinarea maro a unui arici de mare, iar la dreapta lui se poate vedea o bucatica dintr-o scoica de mare crapata. Jos se poate vedea un minuscul vierme tubular.

 

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele