IT & C

Secretul inelelor lui Saturn

Dupa indelungi cautari oamenii de stiinta au reusit sa dezlege, cu ajutorul sondei spatiale distruse Galileo, misterul inelelor lui Saturn: orbitand in jurul planetei, pulberea care formeaza inelele se incarca electric pozitiv sau negativ in functie de zona de umbra sau lumina in care se afla.

Mecanismele formarii inelelor lui Saturn sunt comune, cu anumite exceptii, cu cele ale planetelor fara astfel de formatiuni. Corriere della Sera informeaza asupra studiului realizat si publicat initial in revista Nature de catre Douglas Hamilton de la Universitatea Maryland si Harald Kruger de la Max Planck Institute for Solar System Research din Germania, care au reusit sa puna in evidenta o importanta caracteristica a formarii inelelor lui Saturn, fenomen necunoscut pana acum.

Profesorul Hamilton spune ca “Orbitand in jurul planetei, granulele pulberii inelelor se incarca electric pozitiv sau negativ in functie de zona de umbra sau de cea luminata de soare in care se afla, interactionand cu campul magnetic. Ceea ce face ca particulele sa fie impinse spre marginea exterioara a inelelor modificandu-si in acest proces si pozitia”.

Cei doi astronomi au ajuns la aceste concluzii folosind datele transmise de sonda spatiala NASA, Galileo, in anii 2002-2003, pe cand agentia spatiala americana decisese sa o distruga dupa lunga sa misiune.

Unul dintre motivele pentru care NASA a decis sa distruga sonda a fost acela ca, o data ce sonda va fi ramas fara combustibil sau din cauza oricarei alte defectiuni tehnice, ea ar fi putut sa-si piarda controlul si sa se prabuseasca pe luna lui Jupiter, Europa, pe care NASA vrea sa trimita o misiune pentru a afla daca exista un ocean sub suprafata sa.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele