IT & C

#cercetare #particule sub-atomice #univers

Secretele Universului pe cale sa fie dezlegate

Universitatea din Taiwan a obtinut noi rezultate in calculul particulelor sub-atomice, la costuri reduse pana la 1% si consum electric diminuat la 10% fata de un supercomputer BlueGene/L.

Echipa, condusa de Ting-Wai Chiu, profesor de fizica si Director Asociat al Centrului de Stiinta si Inginerie Cuantica (CQSE), studiaza interactiunile particulelor sub-atomice, pentru a descoperi originile Universului.

Cercetare

Universitatea desfasoara aceasta activitate de cercetare pe primul supercomputer pe GPU din Taiwan, cluster-ul 128-GPU din cadrul CQSE, alcatuit din 16 sisteme nVidia Tesla S1070 1U si 64 de procesoare Tesla C1060.

Sistemul joaca un rol central in calculul de fizica cuantica la scara larga, acoperind diverse zone, de la interactiunea puternica desfasurata la nivel sub-atomic, pana la electronii puternic corelati din fizica materiei condensate si la cosmologia la scara astronomica .

nVidia in actiune

Unitatile de procesare vizuala nVidia Tesla sunt bazate peĀ  CUDA, arhitectura de calcul nVidia care permite programarea pe GPU prin intermediul limbajelor de programare standard si API, ceea ce deschide calea procesarii intens paralele pentru o serie larga de aplica?ii, dincolo de partea grafica.

CSQE a dezvoltat coduri optimizate CUDA extrem de eficiente pentru a solutiona probleme de QCD (teoria cromodinamicii cuantice), sisteme cuantice spin si astrofizica. De asemenea, grupul "QCD lattice" din cadurl Uiversitatii din Taiwan este acum primul grup de cercetare din lume care utilizeaza un cluster GPU pentru a realiza simulari ale laticei QCD cu simetrie chirala exacta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele