IT & C

Scurtcircuit pe cablul de fix

Concurenta de pe piata telefoniei fixe a nascut un nou scandal. Compania RCS&RDS acuza Romtelecom ca a redus capacitatile de interconectare. Acest lucru a limitat posibilitatea efectuarii de apeluri din reteaua RCS&RDS catre Romtelecom si invers. Romtelecom sustine insa ca nu e adevarat. Pentru a deslusi misterul, ar trebui sa intervina Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii. Nu poate, deoarece RCS&RDS nu au cerut acest lucru.

Limitarea bazei de clienti pentru telefonia fixa face ca lupta companiilor care activeaza pe aceasta piata sa fie tot mai dura. Daca pina acum aceasta s-a purtat in oferte si spoturi publicitare, acum s-a ajuns deja la un alt nivel. Principalii doi jucatori de pe piata telefoniei fixe sint acum intr-un conflict declarat. RCS&RDS acuza principalul jucator de pe piata telefoniei fixe, Romtelecom, ca a intrerupt sau a diminuat capacitatile de interconectare cu reteaua RDS Tel.

Sicana de weekend

Conform oficialilor RCS, totul a inceput simbata, 11 februarie, si a continuat pina luni. In acest interval de timp, operatorul Romtelecom a redus in mod abuziv, printr-o decizie unilaterala, capacitatile de interconectare la nivel national cu reteaua de telefonie fixa RDS.Tel, limitind astfel posibilitatea abonatilor de a efectua apeluri catre abonatii Romtelecom sau, respectiv, de a primi apeluri de la acestia. In urma acestei actiuni au fost afectati direct peste 150.000 de abonati RDS.Tel, spun oficialii RCS&RDS.

Fara aviz

Mai mult, se sustine ca nu s-a primit nici un aviz de la Romtelecom asupra efectuarii acestei operatiuni. A fost o decizie unilaterala. Clauzele din contract sint confidentiale si tot ceea ce pot sa va spun este ca au fost incalcate, spune Ionut Tarcea, marketing manager RCS&RDS. Mai mult, oficialii companiei acuza Romtelecom de obstructionarea concurentei. Consideram ca aceasta actiune abuziva a Romtelecom reprezinta nu numai o incalcare grava a contractului de interconectare incheiat cu compania noastra, ci si o nerespectare majora a obligatiilor asumate in cadrul procesului de liberalizare a telefoniei fixe in Romania, mai spun oficialii RCS&RDS.

Nedumerire la Romtelecom

Conducerea Romtelecom se arata surprinsa de reactia concurentei si nu da de inteles ca ar fi fost ceva intentionat. Sintem surprinsi de reactia de astazi a RCS/RDS, cu atit mai mult cu cit chiar ieri echipele tehnice ale celor doua companii au avut o intilnire cu rezultate bune, clarificind problemele existente. Interconectarea dintre retelele celor doua companii se realizeaza in prezent la parametri normali , spune Dan Pazara, director Corporate Affairs Romtelecom.

ANRC asteapta

Conducerea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii asteapta o solicitare din partea reclamantului pentru a interveni pentru solutionarea litigiului. Compania RCS&RDS a transmis ANRC o informare cu privire la actiunea Romtelecom de a «diminua capacitatile de interconectare cu reteaua de telefonie fixa nationala RDS.Tel», dar nu a solicitat deschiderea procedurii de solutionare a litigiului. In masura in care compania RCS&RDS va solicita acest lucru, ANRC va analiza situatia semnalata, va verifica faptele si justificarile prezentate de parti si va lua toate masurile pentru asigurarea legalitatii si a unui climat concurential normal, spune Dan Georgescu , presedintele ANRC. Astfel, un raspuns concret cu motivele care au determinat acest scurtcircuit pe telefonul fix vom afla numai daca se va cere Autoritatii sa examineze situatia.

Razboi pe o piata in scadere
Concurenta de pe piata de telefonie fixa este, in prezent, purtata intre trei companii. Cu toate acestea, numarul de clienti pentru aceste servicii este in scadere. Fixul a pierdut teren in fata mobilului.

Monopolul de pe piata de telefonie fixa a luat sfirsit la 1 ianuarie 2003, cind s-a luat decizia liberalizarii acesteia. In perioada urmatoare au aparut si primii furnizori alternativi. Numarul acestora a crescut de la an la an. Conform celor mai recente date ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, 98 de companii pot furniza convorbiri locale, 106 - convorbiri interurbane si 122 - convorbiri internationale. In ciuda cifrei impresionante, in prezent doar citeva companii conteaza. Cei mai importanti sint Romtelecom si principalii jucatori de pe piata de televiziune prin cablu, RCS&RDS si UPC-Astral. Totusi, piata este in scadere. Daca numarul clientilor pentru telefonie fixa era de sub 4,38 milioane, in cazul companiilor de telefonie mobila s-a consemnat o crestere spectaculoasa. S-a ajuns la 13,5 milioane de clienti.

Concurenta incipienta

In continuare, piata este dominata copios de Romtelecom. Conform oficialilor companiei, in prezent numarul clientilor este de aproximativ 4,3 milioane. De altfel, in prezent compania se concentreaza foarte mult pe cresterea numarului de clienti pentru serviciile de Internet. Principalii concurenti sint companiile de cablu, care au ca public-tinta pe cei care sint abonati deja la serviciul de cablu TV sau de Internet. Cea mai semnificativa crestere a avut-o RCS&RDS, care a ajuns, conform cifrelor facute public, la aproximativ 350.000 de clienti, persoane fizice si persoane juridice . In ceea ce priveste UPC-Astral, numarul clientilor este de aproximativ 50.000.

Telefon gratis

Pentru a determina clientii sa abandoneze Romtelecom in favoarea lor, cei doi provideri au lansat oferte tentante. Astfel s-a mers chiar pina la oferirea gratuita a abonamentului telefonic. Cei care au abonament la televiziunea prin cablu sau Internet de la RCS&RDS, beneficiaza de un abonament de telefon cu minute incluse, care este acordat in functie de tipul abonamentului la cablu sau Internet. In cazul in care clientul are atit abonament la cablu, cit si la Internet, atunci minutele gratuite se cumuleaza. UPC-Astral are o oferta pentru triple-play. Cei care achizitioneaza pachetul beneficiaza de o reducere de cinci dolari, ceea ce reprezinta pretul celui mai ieftin abonament telefonic.

Romtelecom pe Internet

Ofensiva lor pe segmentul de telefonie fixa nu a ramas fara raspuns din partea Romtelecom, care ataca acum piata serviciilor de Internet. Conform oficialilor Romtelecom, numarul clientilor pentru serviciile ADSL este de peste 20.000. De asemenea, se asteapta ca in acest an Romtelecom sa lanseze si serviciul de televiziune.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele