IT & C

Sculele viitorului: polobocul cu laser si ciocanul magnetic

Constructorii spun ca prin utilizarea ustensilelor inteligente se vor reduce timpii de ridicare a unui imobil.
 
Piata instrumentelor pentru constructii a avansat in ultimii ani, astfel incat polobocul are laser, iar ciocanul, magnet. Astfel, in prezent, multi constructori folosesc ultimele creatii din domeniul constructiilor, chiar daca sunt mai scumpe. Spre exemplu, polobocul pe care il cunoastem toti, cel cu bula de aer, care se vrea la mijlocul partii marcate, indicand astfel o lucrare dreapta, risca sa fie scos din uz de catre cel digital.

„Polobocul digital este mai precis decat cel cu bula de aer. Are un afisaj electronic care arata care parte a unui perete este mai lasata sau mai ridicata. Cand indica 0 grade este acolo unde trebuie“, ne-a spus Florin Nistor, directorul general al firmei SC Smart Tools SRL Hunedoara.De asemenea, polobocul se poate seta astfel ca la formarea unghiurilor dorite sa vibreze si chiar sa sune. Important este ca prin folosirea unui astfel de instrument se obtine un plus de precizie, dar si remedierea eventualelor imperfectiuni ale peretilor unei constructii intr-un timp mult mai scurt.

Producatorii nu s-au limitat la acest poloboc si au facut unul cu laser. „Nivela, caci asa se mai numeste polobocul, are montat in cap un laser. De multe ori se construiesc la drept suprafete mult mai mari. Punctul laserului cade acolo unde suprafata este dreapta“, a mai spus Florin Nistor. Atat polobocul digital, cat si cel cu laser sunt confectionate din aluminiu si au ca masura de siguranta si cate un cadran cu bule de aer, atat pe verticala, cat si pentru orizontala. Pretul primului este de 546,30 lei, fara TVA, in timp ce polobocul cu laser costa 395 de lei cu tot cu TVA.

Foarte folosit va fi si laserul liniar autonivelant. Cu acesta se pot masura distantele la o constructie, unghiurile, dar poate fi folosit si ca nivelator. „Aparatul se monteaza pe un trepied multifunctional . Astfel, se va putea masura orice distanta, precum si unghiurile“, a amintit Florin Nistor. Pretul unui astfel de instrument este de 1.200 de lei, fara TVA. „Sculele performante au in mare parte numai avantaje. Printre acestea se numara munca mai usoara a constructorilor, lucrarile construite aproape de perfectiune , precum si scurtarea timpului de lucru“, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL.

Ciocanul cu magnet este un alt instrument din noua generatie. „In aparenta este un ciocan normal, doar ca are in cap magnet si un sant. Odata introdus acest cap intr-o gramada de cuie unul se va lipi in asa fel incat va putea fi batut direct, fara ajutorul celeilalte maini“, a amintit Ciprian Ana. Un astfel de ciocan scurteaza serios timpul de munca, deoarece muncitorul nu mai trebuie sa caute cuiul, sa il fixeze pe perete, dupa care sa il bata. Pretul unui astfel de ciocan este de aproximativ 35 de lei plus TVA.

Mistrii inteligente

Nici mistria si spaclul nu mai sunt ce au fost odata. Acum sunt confectionate din inox, lucru care duce la un timp mai indelungat de folosire, precum si o precizie mai mare prin pastrarea formei initiale. „Pana mai acum un timp, cand erau confectionate din tabla zincata, se deformau repede, fapt ce putea duce la lucrari de calitate mai slaba“, a amintit Florin Nistor. Pretul acestor scule variaza intre 20 si 32 de lei, in functie de marime.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele