IT & C

SCO ataca baza legala a software-lor open source

In cadrul procesului impotriva IBM, SCO Group a inceput o campanie directa indreptata impotriva GPL ( General Public License) - baza legala pentru Linux si alte software si proiecte open source.

"GPL incalca Constituitia SUA si legile copyright si atitrust", a spus SCO Group la infatisarea de vinerea trecuta. Afirmatia SCO a atras si mai mult atentia asupra licentei, care deja constituia baza multor argumente ale IBM impotriva SCO in august.
"GPL n-a mai fost contestata pana acum", spune avocatul David Byer de la firma Testa Hurwitz & Thibeault. Daca va fi eliminata licenta GPL o multime de oameni se vor afla in impas.
Free Software Foundation si-a luat angajamentul de a promova filosofia GPL si de a rezolva potentialele violari ale acesteia in justitie.
SCO nu a oferit detalii in pledoaria sa, dar a spus intr-o declaratie ca "Articolul 1 sectiunea 8 a legii americane privind dreptul de copyright spune ca doar Congresul poate adapta drepturile de proprietate intelectuala, si nu FSF sau oricare alta organizatie".



Numeroase alte proiecte open-source, in afara de nucleul Linux, angajeaza GPL, inclusiv suita de aplicatii desktop OpenOffice, baza de date MySQL , software-ul instant messenger Gaim si programul de detectie a intrusilor Snort.
GPL a fost creata prin anii 80 de Richard Stallman pentru a guverna proiectul software Gnu Not Unix (GNU). Licenta permite oricui sa vizualizeze, sa modifice si sa distribuie codul sursa al programului, cu conditia ca autorul modificarilor sa le publice in momentul in care distribuie versiunea modificata.
SCO nu este strain de GPL. Pana in luna mai a vandut propria versiune de Linux si pana in prezent include software aflate sub GPL in produsele sale Unix, UnixWare si OpenServer.
Daca GPL va fi declarata invalida, va avea de suferit si SCO Group. Byer este de parere ca "Software-le aflate sub GPL sunt protejate de dreptul de autor. In absenta GPL, licentiatorul nu are dreptul de a ridica problema dreptului de autor"
Desi GPL joaca un rol important in procesul SCO-IBM, Red Hat este de parere ca licenta nu va avea de suferit.


Cu toate ca SCO a adus in discutie legalitatea GPL, aceasta continua sa includa in oferta sa software aflate sub aceasta licenta. Mai mult, compania continua sa distribuie software-ul Samba aflat sub incidenta GPL, care permite sistemelor Unix sau Linux sa impartaseasca fisiere in retele Windows, inclus in produselor sale UnixWare si OpenServer.
Purtatorul de cuvant al SCO Blake Stowell a afirmat ca SCO nu ofera despagubire sau protectie legala pentru utilizarea software-ului Samba. Ca un exemplu ipotetic, daca Microsoft decide ca Samba violeaza proprietatea intelectuala a sistemului sau si incepe sa dea in judecata companiile care utilizeaza software-ul, SCO Group nu va mai include Samba in produsele sale si nu va oferi protectie legala utilizatorilor actuali.
Pe site-ul SCO se afirma ca nu este posibil sa se ofere despagubiri pentru software-le GPL. "Unii clienti au cerut distribuitorilor Linux sa-i despagubeasca pentru pretentiile de incalcare a proprietatii intelectuale. Dar distribuitorii Linux nu pot sa faca acest lucru datorita termenilor si conditiilor din General Public License", apare in pagina care descrie licenta pentru Unix.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele