IT & C

Salarii de 700-1.000 de dolari in IT

Salariile din industria IT continua sa creasca, pe fondul unei oferte scazute (cantitativ si calitativ) de forta de munca specializata, in comparatie cu cererea.


Salariile din industria IT vor creste, in perioada 2006-2007, pina la 700-1.000 euro, a declarat ieri Florin Talpes, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Conform asociatiei, cererea de personal specializat este in continua crestere, dar oferta este slaba atit cantitativ, cit si calitativ, fapt care duce la cresterea salariilor in domeniu.

Cei care ies acum de pe bancile scolii sint mai slab pregatiti decit cei care terminau studiile acum cinci ani, sustine Talpes. ANIS mai arata ca, dupa o crestere foarte mare a fiscalitatii cu forta de munca intre 1998 si 2001, in 2004 nivelul a scazut chiar usor sub cel din 1998, urmat de o alta scadere, in 2005, o data cu introducerea cotei unice.

2001 a fost punctul culminant. Atunci, pentru un dolar pe care il primea angajatul in mina, angajatorul era nevoit sa plateasca alti doi dolari, sustine Talpes. Daca in 2001 fiscalitatea asociata unui salariu de 1.000 de dolari se traducea printr-un cost total de personal de 2,8 ori mai mare decit venitul net al salariatului, acest raport a ajuns la 2,3 in 2004 si la 1,9 in 2005. Din perspectiva angajatului, salariul net reprezenta doar 50% din salariul brut (la 1.000 de dolari) in 2001, si a crescut pina la 59% in 2004, respectiv 70% in 2005.

Contributii mai mari ca in Vest

Analiza evolutiilor din ultimii ani evidentiaza faptul ca impozitarea cea mai puternica s-a facut si se face prin contributii si nu prin impozitul pe venit, sustine ANIS. Conform asociatiei, suma contributiilor angajatului si angajatorului a reprezentat tot timpul peste doua treimi din totalul poverii fiscale, pondere care a crescut continuu. Spre exemplu, la un salariu de 500 de dolari, ponderea contributiilor in totalul impozitarii era de 67% in 1999 si 74% in 2004, pentru ca in 2005 sa se ridice la 81%. Comparatiile internationale arata ca nivelul contributiilor din Romania este nu numai cel mai inalt din tarile central-est-europene, dar depaseste cu mult chiar valorile din state precum Anglia, Germania sau Austria, a precizat Talpes.

Lectie de evitare a fiscalitatii

Firmele de software au adoptat, in conditiile mai sus-mentionate, o serie de forme de evitare legala a fiscalitatii muncii, cea mai raspindita fiind plata salariilor prin microintreprinderi . ANIS atrage atentia asupra faptului ca microintreprinderile din industria software si servicii IT, in numar de aproximativ 7.000 (doua treimi din totalul firmelor din domeniu), acumuleaza 50-60% din totalul profiturilor din sector, chiar daca cifra lor de afaceri este insignifianta. O tentativa de cuantificare a fenomenului indica pentru perioada 2002-2004 un volum anual de 20-35 de milioane de dolari al salariilor platite prin microintreprinderi, reprezentind un sfert din totalul veniturilor salariale reale ale sectorului, arata ANIS. Asociatia sustine ca, prin aceasta metoda, s-au evitat cel putin 30% din impozitele legate de personal ale sectorului si ca tarile din jur care au aderat la UE folosesc aceasta metoda pe scara larga.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele