IT & C

Romania, cimitirul celulalelor

Refolosirea telefoanelor mobile vechi nu este doar benefica pentru mediul inconjurator, dar are si avantaje sociale, ajutind tarile in curs de dezvoltare, cum ar fi Romania, sa reduca decalajul digital care le separa de tarile avansate, releva BBC, citind opiniile unor experti in domeniu. Un studiu realizat de organizatia britanica Forum for the Future releva faptul ca pretul scazut al telefoanelor mobile vechi le asigura o noua viata in tarile sarace. Organizatia citata subliniaza ca in fiecare an, in Marea Britanie, aproximativ 15 milioane telefoane mobile sint scoase din functiune, fiind inlocuite cu modele mai noi, insa doar un procent foarte mic din acestea sint returnate pentru a fi reciclate sau refolosite. Treptat, numarul de telefoane mobile abandonate si nereciclate a ajuns la cifra de 90 de milioane unitati, adica aproximativ 9.000 de tone de deseuri , estimeaza James Goodman, analist in cadrul Forum for the Future.
In loc ca aceste telefoane mobile sa fie abandonate, putind provoca scurgeri de materiale toxice, ar fi mult mai bine daca ar fi returnate operatorului, care le trimite in tarile sarace unde sint refolosite. Forum for the Future analizeaza cazul Romaniei, unde telefoanele mobile reconditionate sint foarte populare. Romania este o tara interesanta, deoarece are o retea de telefonie fixa mai putin dezvoltata decit media din Europa de est si exista o cerere importanta pentru telefoanele mobile, declara James Goodman. Potrivit studiului citat, aproximativ o treime din utilizatorii de servicii de telefonie mobila de tip pre-pay din Romania utilizeaza aparate reconditionate, deoarece acestea costa doar o treime din pretul unui telefon mobil nou.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele