IT & C

Romania are acces la codul sursa al Microsoft

Joi, 30 octombrie 2003, a avut loc, la sediul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), semnarea acordului de aderare a Romaniei la programul guvernamental de securitate privind codul sursa al Microsoft.

La ceremonia de semnare au participat Dan Nica, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Alexandru Farcas, Secretar de Stat in Ministerul Administratiei si Internelor , si Jean-Philippe Courtois, CEO pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa in cadrul corporatiei Microsoft.

"Semnarea de astazi este in primul rand legata de credibilitatea Romaniei pe plan extern, astfel de acorduri fiind semnate numai cu acele tari care intrunesc anumite conditii in ceea ce priveste protejarea programelor de calculator si care se bucura de incredere. Acest acord privind programul guvernamental de securitate privind codul sursa al Microsoft, ofera institutiilor care reprezinta statul roman conditii de securitate deosebite, posibilitatea unei reactii rapide in cazul unor incidente de securitate, permite luarea masurilor necesare atunci cand realitatea le impune. Ne intereseaza in cel mai inalt grad asigurarea securitatii aplicatiilor prin care se furnizeaza informatii si servicii publice in format electronic cetatenilor, iar accesul la codul sursa Microsoft este de natura sa ne ajute sa excludem in continuare eventualele brese de securitate. De asemenea, acest acord va fi un sprijin esential in definirea unor standarde de calitate pentru software-ul produs in Romania. Dorim sa fixam asemenea standarde pentru a mentine calitatea programelor romanesti la standarde inalte, pentru a evita o degradare a acestui avantaj competitiv pe plan international." a declarat Ministrul Nica cu acest prilej.




"Este o noua piatra de hotar in cadrul parteneriatului strategic al carui cadru a fost semnat de curand la Roma. Ceea ce face ca acest parteneriat sa fie deosebit e faptul ca se bazeaza pe niste realitati deja demonstrate. Am fost foarte impresionat dupa ce am vazut aplicatii din centrul de e-government al ministerului, care functioneaza "live", precum e-licitatie sau plata electronica a taxelor. Acest lucru nu se intalneste in multe tari din Europa si este cu atat mai meritoriu ca au fost realizate de companii locale. Am semnat un asemenea document doar cu 15 tari din intreaga lume pana acum, iar acest acord demonstreaza increderea acordata ministerelor din Romania de catre Microsoft pentru a accesa codul sursa al Windows." a remarcat in acdrul conferintei de presa de azi Jean-Philippe Courtois, CEO pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa in cadrul corporatiei Microsoft.

Alexandru Farcas, Secretar de Stat in Ministerul Administratiei si Internelor a aratat ca "Ministerul Administratiei si Internelor conlucreaza indeaproape cu Microsoft, bineinteles sub coordonarea MCTI. Anul trecut a fost creat, de pilda, un centru de excelenta Microsoft in cadrul scolii post-universitare din Bucuresti a ministerului nostru. Pe de alta parte, suntem implicati in dezvoltarea unui numar de programe in serviciile publice catre cetateni, in gestionarea situatiei strainilor din diverse tari pe teritoriul Romaniei si, recent, a fost creata structura specializata a Politiei Romane pentru infractionalitatea informatica. Momentul de astazi este unul caracterizat de un salt calitativ al cooperarii."



Programul guvernamental de securitate privind codul sursa (Microsoft Government Security Program - GSP) ofera guvernelor nationale accesul controlat la codul sursa Microsoft Windows si la alte informatii tehnice. Acesta presupune de fapt posibilitatea de a decripta un anumit program software in cele mai mici detalii. "Daca pentru un utilizator obisnuit produsul software este doar o aplicatie care ruleaza si la care observa numai manifestarea finala, prin accesul la codul sursa se poate afla si ce se afla in interiorul aplicatiei respective. Asta inseamna ca se pot face verificari de securitate, ca pot fi preintampinate anumite constructii eronate din programul software, care ar putea sa creeze probleme in timp, este si un proces de invatare asociat. Din acest motiv, cine are codul sursa are puterea." a mai declarat azi Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele