IT & C

#roci #luna #apa

Rocile lunare dezvaluie ca pe Luna ar putea exista apa

Rocile lunare aduse acum 40 de ani pe Pamant in timpul misiunilor Apollo au dezvaluit ca pe Luna exista apa inca de la inceputuri, au declarat oamenii de stiinta.

O noua metoda de analizare a elementelor din mostrele de nisip lunar prezinta dovezi puternice ale existentei apei, incepand cu acum trei miliarde de ani.

Studiul arata ca existe sanse foarte mari ca apa sa fie inca prezenta in craterele umbroase de pe suprafata Lunii si arunca dubii asupra teoriilor potrivit carora lichidul ar fi fost adus pe Luna de comete .

Aceasta descoperire va da un impuls celor doua misiuni ale NASA care cauta apa pe Luna. Lunar Reconnaisance Orbiter va fi lansat anul acesta si va cauta apa la polii Lunii. Satelitul Lunar Crater Observation and Sensing se afla deja in cautare de gheata.

Gasirea apei este cruciala pentru NASA, intrucat americanii doresc sa construiasca o baza pe Luna, de unde vor lansa misiunile pentru Marte.

Cei mai multi oameni de stiinta cred ca Luna s-a format in urma coliziunii dintre un corp de marimea lui Marte cu Pamantul, acum 4.5 miliarde de ani.

Erik Hauri, de la Carnegie Institution for Science din Washington, a dezvoltat o tehnica denumita SIMS (bazata pe o spectometrie a masei de ioni secundari) care poate detecta cantitati minuscule ale elementelor din mostrele lunare.

Echipa lui Hauri nu a descoperit apa in sine, ci a masurat nivelul de hidrogen , masuratoare care s-a dovedit asemanatoare cu cele facute pe Pamant pentru detectarea hidrogenului si a apei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele