IT & C

Programul spatial european

In viitorul apropiat Agentia Spatiala Europeana ( ASE ) planuieste un program spatial care va cuprinde nu mai putin de 5 sonde spatiale care vor avea scopul de a monitoriza modificarile climatice ce au loc in lume, informatii ce se vor constitui in argumente pentru politicile publice ale UE.

Agentia a semnat deja un contract luni cu partenerul sau industrial Thales Alenia Space pentru inceperea contruirii sondei spatiale Sentinel -3 Earth, informeaza BBC News. Planurile include construirea a nu mai putin de 5 alte Santinele care sa surprinda modificarile climatice ce au loc la nivelul pamantului si oceanelor.

Volker Liebig, unul dintre oficialii insarcinati cu acest program, a declarat ca Sentinel-3 “va permite Europei observarea unor importanti parametric oceanic”. Familia de sonde spatiale Sentinel face parte din programul European Monitorizare Globala pentru Mediul Inconjurator si Supraveghere, condus de Comisia Europeana.

Acest program a aparut cu scopul de a furniza politicienilor europeni date stiintifice care sa se constituie in argumente pentru luarea unor decizii privind mediul inconjurator, programul concentrandu-se in special modificarilor climatice.

sonda1Misiunea Sentinel-3 este conceputa pentru a furniza date sensibile pe termen lung din cele mai indepartate colturi ale globului pentru analiza oceanica si prognoze. Sonda este echipata cu un altimetru radar performant si cu un instrument optic performant conceput sa adune cele mai complexe si diferite date, ceea ce va permite adunarea unor informatii precum nivelul marii, temperature de suprafata a marilor dar si a uscatului, culoarea oceanelor si a diferitelor fasii de pamant.

ASE va semna saptamana aceasta un alt contract cu compania EADS Astrium pentru construirea celei de-a doua sonde din familie, Sentinel-2, o naveta dotata cu un instrument optic multispectral pentru adunarea datelor cu privire mai ales la regiunile de pamant ale planetei.

Efortul european face parte dintr-un proiect mondial mai mare, denumit Global Earth Observation System of Systems, conceput sa puna cap la cap nu numai date cu privire la clima planetei noastre, ci si sa adune cea mai recenta si performanta tehnologie in domeniu din intreaga lume.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele