IT & C

Probleme cu aterizarea pe Marte a ultimei sonde NASA

Acum noua luni Agentia Spatiala Americana a lansat in spatiu cu directia Marte sonda spatiala Phoenix care are misiunea de a cauta apa pe planeta rosie, dar expertii se asteapta la mari probleme cu aterizarea.

Reuters informeaza ca statistica aterizarilor pe Marte nu arata rau, dar metoda folosita de sonda spatiala Phoenix pentru aterizarea pe data de 25 mai nu a mai fost folosita de 32 de ani.

Dupa o calatorie relativ usoara, Phoenix va trebui sa aterizeze la polul nord al planetei rosii, iar succesul sau esecul misiunii vor fi cunoscute la 15 minute dupa aterizare , timp necesar pentru ca semnalele radio sa ajunga pe Pamant.

Spre deosebire de sondele spatiale Spirit si Opportunity care foloseau airbaguri pentru aterizare, Phoenix e dotata cu rachete care sa-i usureze apropierea dar sa aterizeze si mai precis.

Sistemul de aterizare propulsiva este mai potrivit pentru sondele mari, iar o eventuala calatorie cu oameni pe planeta rosie se va folosi de aceeasi metoda, cred expertii NASA. Ultima data cand o sonda NASA a folosit acelasi sistem, lucrurile nu au mers atat de bine. Sonda Mars Polar Lander s-a prabusit pe suprafata planetei in 1999, motivul ramanand o necunoscuta pana acum. Un sistem similar a fost folosit si pentru sondele gemene Viking in 1970.

Phoenix va fi cea de-a sasea sonda care sa aterizeze pe suprafata planetei rosii, cinci dintre care au aterizat cu succes. Cu toate acestea, statistica nu-i linisteste pe oamenii de stiinta de pe Pamant – stationati la laboratorul NASA din Pasadena, California – care asteapta cu infrigurare datele trimise de pe Marte.

Cea mai grea parte a misiunii va fi data de ceea ce managerul proiectului Barry Goldstein numeste ‘cele 7 minute de teroare ’ in care sonda trece prin atmosfera planetei pentru a ateriza la polul nord.

In aceste minute Phoenix va inainta spre suprafata lui Marte cu o viteza de 20.160 km/h si, daca totul merge cum trebuie, sonda va ateriza pe o suprafata nestancoasa, deasupra unei regiuni unde se presupune ca exista gheata.

Nu intamplator, pentru ca in urmatoarele trei luni de misiune, sonda spatiala va trebui sa adune probe de praf martian si gheata pentru a vedea daca conditiile sunt propice pentru ca viata sa prinda radacini.
Phoenix este prevazut cu un brat robotic de 2.3 metri cu ajutorul caruia va preleva probe pentru studiu.

Instrumentele cu care este dotat includ mici cuptoare pentru topirea ghetii, dar si spectrometre pentru detectarea gazelor. Daca Phoenix nu a fost conceput in mod special pentru a detecta urme vadite de viata, cu ajutorul ar trebui sa ne putem da seama daca planeta rosie are ingredientele care sa o sustina.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele