IT & C

Problema universului: existenta lui

Potrivit cercetarilor efectuate in ultimii 20-30 de ani, dar mai ales dupa descoperirea enerigiei si a materiei negre, simplul fapt al existentei noastre este un mare mister, intrucat aparitia materiei nu poate fi explicata potrivit modelelor pe care stiinta le-a conceput pana acum.

Potrivit modelului standard al aparitiei universului, tot ceea ce ne inconjoara si insasi existenta noastra nu ar fi trebuit sa existe deloc datorita cantitatilor egale de materie si antimaterie prezente in momentul Big Bang -ului, acum 13, 7 miliarde de ani.

Ciocnirea dintre materie si antimaterie ar fi trebuit sa produca energie pura si, cu toate ca procesul de anihilare a avut loc – intrucat universul la varsta actuala este plin de energia produsa de evenimentul inceputului, ca un ecou al lui – , antimateria a disparut iar materia a ramas, fiind organizata in uriase complexe precum galaxiile.

Astfel, pentru oamenii de stiinta principala problema a devenit una foarte simpla si cat se poate de veche: cum se face ca existam? Din puctul de vedere al modelelor stiintifice actuale existenta este, astfel, o ciudatenie !

Noile cercetari

Daily Telegraph informeaza ca doi cercetatori de la Universitatea Nationala din Taiwan , Paoti Chang si George Wei-shu Hou, impreuna cu alti 200 de colaboratori din mai mult de 10 tari, au incercat sa explice de ce universul este dominat de materie cand el ar fi trebuit sa existe ca pura energie.

Echipa de cercetatori a incercat sa vada pentru inceput daca materia si antimateria decad in moduri similare sau diferite. Cercetatorii au studiat, astfel, perechi de particule de materie si antimaterie – denumite mesoni B si mesoni anti-B – pentru a le urmari evolutia. Rezultatele studiului au imbunatatit masuratorile efectuate pana acum si au sugerat ca exista o diferenta in modul in care decad.

Tocmai aceasta diferenta constituie motivul tulburarii oamenilor de stiinta care cred ca explicatia ar putea fi detinuta de o forta fundamentala a naturii care actioneaza in interiorul atomilor, denumita forta nucleara slaba, responsabila pentru diferitele forme de radioactivitate, care difera de alte forte fundamentale prin aceea ca nu actioneaza in mod egal asupra materiei si antimateriei.

O noua abordare

Potrivit cercetatorilor din Taiwan, probabil ca o noua abordare in fizica ar fi necesara pentru a da seama de aceasta diferenta care, in fond, poate da seama de misterul existentei noastre.

Binecunoscutul fizician rus, Andrei Sakharov, specula acum aproximativ 40 de ani ca o preferinta pentru materie trebuie sa fi aparut la o fractiune de secunda dupa Big Bang. Pentru a ajunge la universul actual, plin de materie, era necesara o mica lipsa de echilibru data de o particula in plus de materie la fiecare 1 miliard care sa fi scapat din conflictul cu antimateria.

Dar cauza pentru care un asemenea fericit dezechilibru sa se fi produs in primele momente ale creatiei sta, poate, nu atat intr-o explicatie rationala (pentru care, iata, noi nici nu ar fi trebuit sa existam!) ci intr-una care sa o depaseasca, luminand-o.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele