IT & C

Primul concurent pentru Romtelecom

Saptamana viitoare vom avea, probabil, primul abonat la o companie care furnizeaza servicii de telefonie fixa , alta decat Romtelecom, noul furnizor fiind compania de televiziune prin cablu Astral Telecom, a anuntat vineri ministrul comunicatiilor, Dan Nica.


,,Pana in prezent singurul acord de interconectare incheiat de Romtelecom este cel cu Astral Telecom, care si-a experimentat la CERF 2003 sistemul de furnizare a serviciilor de telefonie fixa. Probabil ca saptamana viitoare va incepe lupta pentru a convinge clientii sa devina abonatii acestui sistem furnizat de compania de cablu Astral Telecom', a precizat Dan Nica.


Cel de-al doilea operator care are deja sitemul pus la punct si se afla in negocieri avansate cu Romtelecom in ceea ce priveste incheierea contractului de interconectare este Societatea Nationala de Radicomuncatii, urmand 20 de alti operatori care se afla in diferite faze de negociere, dar inca in intervalul legal de doua luni, data limita de incheiere a unui acord de interconectare.


Cu toate ca directorul executiv comercial al Romtelecom, Pieter Bakker a subliniat ca societatea de telefonie fixa nu are nici un interes sa intarzie incheierea acordurilor de interconectare cu nici unul dintre operatorii care au solicitat acest lucru, presedintele Autoritatii Nationale de Regementare in Comunicatii, Ion Smeeianu a precizat ca pana in prezent institutia sa a deschis doua litigii una catre un operator de telefonie mobila , iar alt litigiu catre Romtelecom, in urma sesizarilor facute de operatori la ANRC.


Potrivit legii, daca in maxim doua luni, termenul limita de incheiere a unui acord de interconectare, cel care a solicitat acest lucru nu a primit un raspuns sau acesta este negativ se poate adresa la ANRC, care in urma analizei efectuate, va emite o decizie ce trebuie respectata si implementata in maxim 3 luni.


Decizia elaborata de ANRC poate fi contestata numai in instanta, a mai precizat Smeeianu.


Vineri, 6 iunie, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a organizat o dezbatere cu toti jucatorii de pe piata comunicatiilor, pentru a vedea, la cinci luni de la liberalizarea pietei, care este situatia reala, daca exista piedici in calea noilor operatori, inclusiv de ordin legislativ.


,,Din fericire am constatat ca nu exista probleme, toti operatorii si cei nou veniti si cei vechi s-au dovedit a fi extrem de constiinciosi', a constatat Dan Nica, la finalul dezbaterilor.


Din datele prezentate de oficialul MCTI reiese ca au fost depuse la ANRC pana in prezent 1.283 de notificari de intrare pe piata telecomunicatiilor, 1.130 din acestea primind deja certificatul tip. 26 de companii au primit licente de numerotatie, adica un potential de peste 20 de milioane de noi posturi telefonice.


Din numarul total al compniilor care au depus notificari la ANRC, 698 vor sa furnizeze retele publice de comunicatii electronice, din care 645 retele publice de fixe. De asemenea, 145 de companii au obtinut dreptul de la ANRC de a furniza servicii de telefonie, din care 141 prin retele publice fixe, 66 prin retele publice mobile terestre, iar 9 prin satelit. Din acestea 107 si-au exprimat intentia de a acoperi segmentul de convorbiri locale, 117 cel de lunga distanta si 131 pe segmentul convorbirilor locale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele