IT & C

Prima supernova surprinsa in act

Dupa zeci de ani de observatii astronomice , oamenii de stiinta au reusit sa surprinda pentru prima data o supernova de la inceputul producerii sale, un eveniment particular care ar fi putut sta in trecut si la originea aparitiei sistemului nostru solar.

De obicei, observatiile astronomice reusesc sa surpinda supernovele – exploziile stelelor care au ramas fara combustibil – abia dupa mai multe zile dupa ce evenimentul cosmic a avut loc.

De data aceasta insa, informeaza BBC News, din pura intamplare Alicia Soderberg si colegii sai de la Universitatea Princeton, New Jersey, au reusit sa surprinda supernova chiar de la inceputul producerii sale pe cand studiau cu ajutorul telescopului spatial Swift galaxia in spirala NGC2770.

Supernovele sunt unele dintre cele mai spectaculoase evenimente din univers, energia produsa de ele echivaland cu explozia simultana a cateva miliarde de bombe atomice. Supernovele insa au loc mai ales cand stelele masive raman fara combustibil si colapseaza formand o gaura neagra sau un pulsar dar straturile superioare explodeaza oferind gigantice spectacole.

Moartea unei stele

Supernova surprinsa din intamplare a avut loc in constelatia Lynx a galaxiei amintite, cercetatorii reusind sa observe o mare emisie de raze X intr-un loc unde cu doua zile inainte nu se intamplase nimic.

Profesorul Soderberg spune ca “Am fost la locul si timpul potrivit, cu telescopul potrivit” pentru a observa inceputul supernovei care isi facea loc prin ultimele straturi gazoase ale stelei si a izbucni intr-o explozie de mari dimensiuni.

Observatiile initiale au fost urmate de altele mai amanuntite in urmatoarele zile cu ajutorul celor mai mari telescoape disponibile pentru a se stabili cu claritate daca este vorba de o supernova si nu de un altfel de eveniment cosmic.

Edo Berger de la Observatoarele Carnegie, California, comenteaza spunand ca “am reusit sa observam evolutia exploziei chiar de la inceput, ceea ce in cele din urma a confirmat ca emisia de raze X semna nasterea unei supernove”.

Iar Kim Page de la Universitatea Leicester, care a condus analiza razelor X surprinse, a declarat ca ceea ce s-a observat “este de departe cel mai bun exemplu a ceea ce se intampla la moartea unei stele urmata de nasterea unei stele neutronice”.

Astrofizicienii cred ca supernovele sunt de fapt evenimente importante si prin efectele lor, ele ducand la aparitia elementelor fundamentale din care s-a format si sistemul nostru solar.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele