IT & C

Prima harta a mirosurilor

Cercetatorii israelieni au reusit sa puna la punct prima harta a mirosurilor reprezentand secventa si distanta intre diferitele arome precum notele pe scara muzicala.

Publicatia italiana La Stampa informeaza ca Institutul Weizmann din Israel a reusit sa puna la punct o scara a mirosurilor, astfel incat s-a descoperit spre exemplu ca mirosul de migdala este mult mai apropiat de cel al trandafirilor decat de cel al bananelor.

Studiul, publicat initial in revista Nature, aduce o contributie importanta pentru intelegerea mai buna a legilor care guverneaza simtul nostru olfactiv, dar ar putea sa permita, cred cercetatorii, si digitalizarea mirosurilor si, poate, transferul lor in computer.
Pentru a pune la punct harta, echipa de oameni de stiinta israelieni a inceput cu 250 de mirosuri diferite, compunand pentru fiecare o lista de aproximativ 1.600 de caracteristici chimice. Aceasta baza de date a constituit punctul de plecare pentru realizarea hartii.

Cercetatorii au incercat sa verifice daca creierul recunoaste harta, asa cum a fost ea conceputa, intr-un mod similar notelor pe scara muzicala. S-au facut experimente cu mai multe specii de animale si s-a ajuns la concluzia ca cu cat sunt mai apropiate mirosurile pe harta cu atat e mai clara reactia cerebrala.

Luand in considerare si alte teste , sistematizarea mirosurilor pe harta corespundea cu rezultatele experimentelor. Practic, daca doua arome sunt in mod structural apropiate, creierul le percepe si reactioneaza in mod similar.

Studiile cercetatorilor israelini ar arata astfel ca, spre deosebire de ceea ce se credea pana acum ca mirosul reprezinta o experienta subiectiva, sunt legi universale care guverneaza organizarea mirosurilor determinand si modul in care le percepem.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele