IT & C

Prima farfurie zburatoare plasmatica

Un inginer american este pe cale de a pune la punct o farfurie zburatoare fara concursul inteligentelor extraterestre ci plecand de la cateva cercetari asupra plasmei.

Cercetatorul nu vine din spatiu ci din Florida! Pe numele lui Subrata Roy, inginer la Universitatea din Florida, el a construit un aparat de zbor circular si rotitor, asemanator farfuriilor zburatoare, dupa cum informeaza Livescience.com

Cercetatorul crede ca prototipul prezinta cateva avantaje clare fata de modelele avioanelor clasice: poate sa planeze si sa decoleze pe verticala, fara a fi folosite componente care se misca. Si, cu toate ca modelul realizat de Roy are numai 15 centimetri in diametru el crede ca pot fi realizate si modele mai mari.

Modul de functionare

Roy si-a pus in aplicare experienta adunata in cercetarile efectuate in cadrul Fortelor Aeriene SUA asupra plasmei pentru crearea unui sistem de propulsie care sa nu necesite dezvoltarea componentelor tipice ale unui avion, precum propulsoarele si alte motoare.

Modelul de farfurie zburatoare pus la punct de Roy functioneaza cu ajutorul unui sistem de electrozi ce brazdeaza suprafata aparatului si care ionizeaza aerul inconjurator. In acest fel se creeaza o plasma pe suprafata farfuriei; un curent electric trasmis prin aceasta plasma genereaza o forta care produce nu numai decolarea necesara dar si impulsul. De asemenea, in acest fel aeronava poate fi mentinuta stabila in conditii meteo cu vant puternic .

Aplicatii

Roy crede ca farfuria sa zburatoare ar putea fi folosita nu numai in misiuni de supraveghere pe suprafata Pamantului, dar ar putea fi folosita si pentru alte atmosfere, precum Titan, luna lui Saturn, unde densitatea mare a aerului si o gravitatie mai mica ar fi favorabile aeronavei.

Cu toate acestea, trecerea de la primul model prototip la ceva mai sofisticat nu va fi usor de realizat, intrucat conditiile de pe planeta noastra fac necesara o forta de impingere de 10 ori mai mare decat in spatiul cosmic unde forta gravitationala este mai mica. De asemenea, plasma necesara zborului ar putea obstructiona comunicatia la departare.

Considerente care nu-l ingrijoreaza pe cercetatorul din Florida, care spune ca “riscul este desigur mare, dar la fel este si rezultatul. Daca va fi un succes, vom avea un avion, o farfurie zburatoare si un elicopter intr-o singura aeronava”.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele