IT & C

POSTelecom va deveni operational pana la finele anului

Noul operator de telecomunicatii POSTelecom va oferi tarife accesibile tuturor categoriilor de abonati si va deveni operational pana la sfarsitul anului 2003, a declarat miercuri, Gabriel Mateescu, presedinte al actionarului majoritar POSTelecom, respectiv Compania Nationala Posta Romana.

Compania romaneasca a semnat un contract de livrare de echipamente cu firma chineza ZTE Corporation, in valoare de 94 milioane de dolari.

Suma reprezinta investitiile pe o perioada de patru ani si urmeaza sa fie procurata printr-un imprumut garantat de actionari, respectiv Posta Romana, in calitate de actionar majoritar /80 la suta din capital/, Grupul Industrial Roman /10 la suta/, Banca Comerciala Romana /5 la suta/, SIF Banat-Crisana /2,5 la suta/ si SIF Oltenia /2,5 la suta/. Noul operator de telefonie, POSTelecom, va avea un capital social de trei milioane de dolari.

Gabriel Mateescu a explicat ca imprumutul va fi acordat fie de Banca Chineza de Import Export, fie de la Banca Comerciala Chineza a Industriei si Comertului, in conditii foarte avantajoase care vor fi stabilite ulterior.

"In afara de investitii, proiectul mai presupune si costuri operationale in valoare de circa 100 milioane de dolari. O parte din suma va fi furnizata de ZTE Corporation si/ sau operatorul chinez China Unicom, restul urmand sa fie recuperati prin venituri, operatorul POSTelecom putandu-se autofinanta dupa primii doi ani de functionare", a mai afirmat Mateescu, adaugand ca veniturile estimate pentru primii patru ani se ridica la circa 137 milioane de dolari.

Totodata, directorul CNPR a aratat faptul ca aproximativ 29 la suta din actiuni vor fi transferate sau vandute unei parti chineze, respectiv ZTE Corporation, care si-a manifestat disponibilitatea de a le cumpara sau China Unicom.

"Pentru moment, Posta Romana va ramane cu 51 la suta din actiuni, iar peste trei sau patru ani vom vedea ce va mai fi", a subliniat directorul CNPR.

Compania chineza ZTE, alaturi de China Unicom, unul dintre cei mai importanti operatori pe piata chineza, avand 80 de milioane de clienti in telefonie mobila, vor fi parteneri ai Postei Romane pentru operatorul POSTelecom.

In aces sens, ZTE Corporation va fi responsabila atat de solutia tehnica, proiectarea retelei, livrarea echipamentelor si finantare, cat si de introducerea partenerilor strategici in vederea asistentei manageriale si operationale a proiectului.

Gabriel Mateescu a mai precizat ca aria serviciilor oferite de noul furnizor de servicii de telefonie nu va acoperi intreaga tara, ci se va dezvolta treptat, in functie de competitivitate, de eficienta acestui operator si de "returnarea acestor bani care vin ca imprumut". POSTelecom va opera intr-o prima faza, in cateva orase, respectiv Bucuresti, Craiova, Bacau, Constanta, Cluj si Timisoara.

ZTE Corporation, unul dintre liderii recunoscuti ai producatorilor de echipamente si furnizor de solutii complete pentru retele de telecomunicatii, cotata la bursa de valori din China, a intrat pe piata romaneasca de telecomunicatii in anul 2002.

Compania produce si dezvolta echipamente pentru telecomunicatii pentru aplicatii fixe si mobile, pentru retele de date transmise prin fibra optica, retele inteligente si retele de noua generatie.

Pentru a satisface necesitatile clientilor, ZTE Corporation a stabilit parteneriate cu institutii finaciare puternice pentru a putea oferi si solutiile de finantare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele