IT & C

Pluto nu mai este planeta ci ‘plutoid’

Daca acum doi ani sistemul nostru solar a ramas numai cu opt planete pentru ca Pluto a fost declasata de la rangul de planeta, acum Pluto a fost reabilitata si a inspirat numele unui nou tip de corp ceresc : ‘plutoidul’.

Dupa doi ani de zile, timp in care expertii au incercat sa gaseasca o categorie aparte pentru corpurile ceresti de tipul lui Pluto, Sciencenews.com informeaza ca Uniunea Astronomica Internationala – forul responsabil cu clasificarea si denumirea corpurilor ceresti – a stabilit pe data de 11 iunie ca planetele pitice precum Pluto se vor numi plutoizi.

Plutoidul ar fi, potrivit definitiei acceptate de Comitetul pentru Denumirea Corpurilor Ceresti Mici, o planeta pitica ce orbiteaza soarele la o distanta mai mare decat Neptun si are o masa suficienta pentru ca gravitatia sa sa-i dea o forma aproape sferica.

In noua categorie de corpuri ceresti, Brian G. Marsden, secretarul comitetului, spune ca exista numai doi membri: Pluto si Eris, dar sunt mult mai multi care asteapta sa fie gasiti si altii care-si asteapta numai denumirea: “aveam nevoie numai de un protocol pentru a denumi aceste obiecte si este exact ceea ce s-a facut”.

Cand Pluto a decazut din statutul de planeta

Acum doi ani, in 2006, Uniunea Astronomica Internationala a decis sa-l scoata pe Pluto din familia planetelor sistemului nostru solar si sa-l coboare la statutul de planeta pitica. Dar Marsden spune ca si Ceres, corp ceresc ce face parte din centura de asteroizi dintre

Marte si Jupiter, s-ar fi putut integra intr-o familie din care sa faca parte si Pluto, astfel incat oamenii de stiinta aveau nevoie de o trasatura in plus pentru a distinge planetele pitice stancoase de genul lui Ceres si cele inghetate, precum Pluto.

O prima incercare de a clasifica planetele pitice a fost denumirea de ‘plutonian’, dar numele nu a fost acceptat. In cele din urma, denumirea de ‘plutoid’ a intrunit acordul majoritatii expertilor.

Plutoizi si Ceroizi

Potrivit noii acceptiuni, Ceres nu este un plutoid pentru ca nu se afla dincolo de Neptun, dar Comitetul a recomantat Uniunii ca si obiectele asemanatoare cu Ceres sa fie numite ‘ceroizi’. Uniunea insa nu a acceptat denumirea pentru in comunitatea stiintifica, Ceres este considerat singurul corp ceresc de felul sau, motiv pentru care nu poate forma o categorie aparte.

Marsden spera insa ca daca vor mai fi gasite in viitor si alte corpuri ceresti asemanatoare cu Ceres, denumirea va fi acceptata. Acum insa ca ‘plutoidul’ a devenit o categorie de sine statatoare, expertii vor trece la faza de denumire a diferitelor planete pitice asemanatoare cu Pluto si care se afla dupa Neptun.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele