IT & C

Pestii robot

Ingineria americana a dat la iveala un trio de pesti roboti dotati cu coada si inotatoare, precum pestii vii, si nu cu propulsoare, programati sa se coordoneze pentru diferite misiuni de cautare subacvatica .

Astfel incat, daca mojoritatea robotilor submarini au la baza un sistem de orientare prin satelit sau ghidat de un agent uman, noii pesti roboti functioneaza ca o echipa comunicand wireless fiecare cu fiecare.

Sciencenews.com informeaza ca pestii au fost prezentati la atelierele de navigatie organizate de curand de catre inginerul Kristi Morgansen. Pestii au in jur de jumatate de metru si se misca in apa cu ajutorul cozilor si inotatoarelor.

Inginerii cred ca optiunea imitatiei naturale are mai multe avantaje fata de propulsoarele cu care sunt de obicei dotati robotii subacvatici pentru ca fac mai putin zgomot si pot sa faca rasuciri scurte.

In laborator, cercetatorii au programat pestii sa inoate fie in aceeasi directie, fie in directii diferite – caz in care, fiecare dintre pesti inota la 120 de grade de celalalt. In privinta comunicarii, Morgansen spune ca “unul dintre ei va trimite un semnal, iar ceilalati vor sti ca nu e timpul ca ei sa vorbeasca si, astfel, vor asculta.

Exista si momente in care ei stiu ca nu trebuie sa soseasca vreun semnal. Daca-l primesc, insa, il folosesc, iar daca nu – continua sa faca ceea ce faceau si inainte”.

Astfel, daca cercetatorii vor sa adune informatii dintr-un loc unde se intampla mai multe lucruri deodata, pestii vor fi programati sa nu mearga toti in acelasi loc, ci sa acopere cat mai multe evenimente si locuri, coordonandu-se.

Cercetatorii incearca acum sa puna pestii robot in conditii mai asemanatoare cu cele din mediul oceanic. De aceea, urmatorul pas al experimentului va fi tractarea unui rechin de jucarie, pentru ca in viitor Morgansen si colegii sai spera ca pestii sa poata contribui la depistarea grupurilor de balene si delfini sau la explorarea cavernelor subacvatice .

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele