IT & C

Parkinsonul si-a gasit tratamentul la soareci

Tratamentul pentru boala care macina multi oameni s-ar putea sa vina de la soareci, dupa ce un grup de oameni de stiinta din America au reusit sa transplanteze cu succes in soareci pentru prima data neuroni creati din celule stem embrionale prelevate din embrioni identici din punct de vedere genetic cu cei ai soarecelui-pacient.

Publicatia italiana La Repubblica informeaza ca o echipa de cercetatori de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York a reusit trasplantul mai ales datorita faptului ca embrionii din care au provenit celulele stem ce au stat la baza neuronilor apartin chiar soarecelui care trebuia tratat, ceea ce a diminuat riscul ca organismul sa nu le accepte.

Metoda genetica

Expertii au folosit metoda genetica disputata pe care au folosit-o si geneticienii care au clonat oaia Dolly (transfer nuclear de celule somatice) pentru a produce celule stem embrionale pentru soarecii bolnavi de Parkinson . Transformate in neuroni si transplantate in creierul lor, celulele stem imbunatatesc cadrul bolii, astazi considerata incurabila.

Metoda Dolly consista in faptul de a prelua celule din pielea cozii soarecelui, a le izola ADN-ul (nucleul) si a-l introduce in celulele-ou care isi dezvolta apoi primele faze embrionale pentru a ajunge la stadiul din care sunt extrase celulele-stem.

Crearea embrionilor umani

Transferul metodei, insa, la oameni pune probleme atat etice cat si medicale, intrucat pe de o parte pana acum nu s-a gasit vreo posibilitate de a obtine celule stem embrionale umane cu ajutorul metodei de transfer nuclear si, pe de alta parte, din punct de vedere etic, crearea pur si simplu a embrionilor umani ar putea duce la inginerii genetice asupra oamenilor care sa nu aiba numai scopuri terapeutice.

Celulele stem clonate pentru soareci au fost transformate in neuroni dopaminergici – neuroni care mor in contactul cu boala Parkinson . Transplantul a reusit iar imbunatatirea starii soarecelui a fost vizibila, spun cercetatorii. Testele efectuate au aratat ca neuronii creati rezolva problemele de deficit cerebral, soarecii redobandind o anumita capacitate de miscare si coordonare.

Clonarea de celule stem in scopuri terapeutice este o metoda folosita deja de multi ani de catre cercetatorii din toata lumea care cauta sa creeze o rezerva personala de celule-stem ce ar putea ajuta la tratamentul unor boli precum Parkinsonul sau Alzheimerul, in care neuronii cerebrali mor in mod progresiv. Cercetatorii spera chiar ca intr-o zi sa poata crea in laborator cu ajutorul acestei metode adevarate organe pe care sa le transplanteze unor pacienti bolnavi de boli considerate azi incurabile si care sa nu prezinte riscul de a fi respinse.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele