IT & C

OTE va prezenta un plan de redresare a operatorului de telefonie mobila Cosmorom

Pana in luna septembrie 2003, grupul elen OTE, actionar majoritar al operatorului de telefonie mobila Cosmorom va elabora o strategie de redresare economica si financiara a furnizorului de telefonie celulara, a declarat vineri Lefteris Antonacopulos, presedinte al grupului.

Strategia urmeaza sa fie discutata de OTE cu partenerii de afaceri si cu Executivul, pentru a lua in considerare mai multe alternative, fara a fi comentate, insa de catre presedintele grupului elen.

Adoptarea unui plan de masuri de redresare a Cosmorom reprezinta, atat dovada increderii pe care conducerea OTE o are in puterea de penetrare a unei piete nesaturate, cat si a rolului central pe care investitiile in servicii de telefonie mobila, in Europa de sud-est, il au pentru OTE. 'La o populatie de 23 de milioane de locuitori, patru milioane de utilizatori de telefonie mobila reprezinta un grad mic de penetrare, respectiv de 20-22 la suta, in timp ce acesta ar putea fi de 70 la suta...Situatia financiara a lui Cosmorom nu este stralucita, dar OTE are un interes crescut pentru telefonia mobila, in special in Romania, unde studiile de piata arata un interes crescut fata de aceasta....Vreau sa repet ca economia romaneasca este ceva care ne intereseaza, telefonia mobila este foarte importanta pentru cresterea economica a unei tari', a spus presedintele grupului OTE.

Cat priveste situatia operatorului national de telefonie, ROMTELECOM, la care OTE detine o participatie de 54 la suta din pachetul de actiuni, restul fiind detinut de statul roman, George Skarpelis, presedinte al OTE International a spus ca sunt inregistrate tendinte pozitive si ca rezultatele pe primul trimestru al anului 2003 au fost mai bune. In anul 2002 s-a obtinut o rata marginala a profitului EBITDA de 30 la suta, care ar putea creste la 34 la suta in 2003. Noua conducere a operatorului national va adopta pana in luna iulie 2003 un plan de management care va cuprinde minimizarea costurilor, precum si rezolvarea datorilor financiare si comerciale fata de furnizori (compania INTRACOM fiind unul dintre principalii furnizori fata de care grupul are datorii) si banci. Valoarea investitiilor preconizate pentru 2003 se ridica la 90 milioane euro, a mai spus conducerea OTE. Legat de efectele liberalizarii sectorului de telefonie fixa din Romania asupra operatorului, presedintele grupului OTE nu s-a aratat ingrijorat apreciind ca, asemanator oricarei alte piete, consumatorii vor avea posibilitatea efectuarii unei alegeri mai bune, iar concurenta exercitata asupra Romtelecom il va face mai competitiv.

Grupul OTE, principalul furnizor de servicii de telefonie fixa, mobila, transmisii de date din Grecia, are operatii in Romania (54 la suta din Romtelecom si 100.000 clienti pentru Cosmorom), Sebia (20 la suta din Telecom Serbia si 1,4 milioane clienti telefonie mobila), in Albania (85 la suta din actiunile operatorului national AMC si 600.000 clienti pentru telefonia GSM), FYROM (serviciu de telefonie mobila lansat comercial joi, 12 iunie), Bulgaria( 550.000 clienti la telefonia mobila) si Armenia (90 la suta din operatorul national cu 530.000 clienti la telefonia fixa si 75.000 pentru cea mobila). In Grecia, tara de origine a grupului fondat in 1949, sunt sase milioane de utilizatori pentru telefonia fixa si pentru cea mobila, OTE concurand pe o piata deservita de zece operatori de telefonie fixa si trei de telefonie mobila.

Conducerea OTE a spus ca noi achizitii in Europa de sud-est nu vor fi facute, atentia grupului urmand sa se indrepte spre dezvoltarea prezentei pe pietele pe care grupul este deja prezent. Potrivit datelor prezentate de conducerea grupului elen, in 2002 veniturile operationale s-au cifrat la 4,31 miliarde euro, profitul brut operational la 1,01 miliarde euro (in crestere cu 1 la suta fata de 2001), profitul inainte de plata taxeor la 797,1 milioane euro, iar cel net la 358 milioane euro.

In Grecia OTE a dezvoltat in Grecia reteaua de comunicatii care va furniza in vara anului viitor, pe durata a 17 zile cat vor dura Jocurilor Olimpice de vara, serviciile de telefonie fixa, mobila si internet, transmisii prin satelit a programelor radio si TV in toata lumea. Aceste eforturile sunt usurate si de lansarea cu succes la 31 mai a.c., la Cape Canaveral SUA a satelitului HelasSat care va asigura servicii de telecomunicatii de banda larga, transmisii de canale TV, internet rapid pentru Europa, America de sud, Africa de sud, Orientul mijlociu, India, Asia de sud -est, vestul Australiei. Lansarea satelitului a benefiat de un program investitional in valoare de 180 milioane euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele