IT & C

Operatorii clandestini de telefonie sparg piata

Lupta pentru apelurile telefonice internationale este in toi. Ascunderea identitatii apelantului este motivul invocat de marii operatori care contesta legalitatea unora dintre practicile micilor operatori.
Practica transformarii unui apel international intr-unul national de catre unii dintre micii operatori care ofera servicii de telefonie prin Internet este contestata de marii operatori, mai ales ca se soldeaza cu schimbarea identitatii apelantului. Aceasta schimbare a identitatii unui apel nu este permisa de legislatia in vigoare, spune Dorin Odiatiu, International Business & Interconnection Manager Orange. Cu toate acestea, este o practica raspindita, iar cazul apelului din Irak pomenit in criza ostaticilor este un exemplu.

Manevra facila

Procedeul nu este complicat. Se conecteaza la un laptop atit cablul de Internet, cit si o linie Romtelecom. Prin Internet cineva trimite un apel in computer, care-l muta pe linia Romtelecom, explica SietseLettinga, director Divizia Vinzare cu Ridicata Romtelecom, una dintre modalitatile de realizare a acestei operatiuni.

Si operatorii de telefonie mobila se confrunta cu acest fenomen. Interesant este insa ca operatorii care apeleaza la acest artificiu au semnat acorduri de interconectare. Concurenta pe piata apelurilor internationale a atras insa o scadere semnificativa a tarifelor pe acest segment.

Profit din diferenta

Reactia operatorilor este provocata si de pierderile pe care ei le sufera din aceasta cauza. Se considera ca micii operatori obtin profituri consistente rezultate din diferenta dintre tariful unui apel local si cel international, iar fenomenul poate fi stopat cu greu. Modalitatile tehnice de a detecta in timp real schimbarea identitatii apelantului sint limitate, operatorii avind posibilitatea de a detecta eventualele fraude in special prin metode bazate pe evaluarea volumului de trafic pe anumite rute, intr-o anumita perioada de timp sau intr-un anumit interval orar. Din punct de vedere contractual, operatorii in retelele carora se termina apelul se protejeaza impotriva acestor practici, afirma Dan Georgescu , presedintele ANRC . Operatorii se informeaza in astfel de cazuri. Cooperam cu ceilalti operatori si, daca observam un astfel de apel, trimitem o notificare, mai spune Lettinga. Acest lucru pare sa nu deranjeze. Parerea generala este ca micii operatori profita de lejeritatea legislatiei din domeniu. Ramine de vazut cum se va termina acest conflict si daca va influenta in vreun fel tarifele.

Trafic cu apeluri

Afacerea este profitabila, iar mecanismul este simplu. Operatorul face o oferta operatorilor straini pentru terminarea unui apel international in Romania la un pret putin mai mare decit plateste el pentru un apel national, iar apoi ruteaza apelul sI il transforma dintr-unul international intr-unul national. Cistiga clienti deoarece pretul perceput de el este apropiat de unul pentru un apel national.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele