IT & C

Oamenii sunt o ciudatenie a naturii

Pentru ca isi fac rau cu buna stiinta, pentru ca se bat in piept cu intelectul care ii deosebeste de celelalte specii, dar in acelasi timp isi urmeaza doar ocazional ratiunea, indivizii umani formeaza cea mai stranie specie de pe planeta.

Oamenii sunt cele mai bizare creaturi din regatul animalelor, declara fara ocolisuri publicatia „Live Science“ intr-o analiza a faptelor inutile, dezgustatoare si contradictorii care ii sunt caracteristice acestei specii. Cautarea fericirii in munca, viciile, dar si mersul biped sau apendicele sunt cateva dintre ele.

Desi psihologii au trasat precis o seama de posibile drumuri, majoritatea oamenilor o iau pe alaturi cand vine vorba despre implinirea sufleteasca. Cel mai important lucru de retinut e reprezentat de faptul ca fericirea e o stare de spirit si poate fi coordonata de vointa. In alte cuvinte, majoritatea oamenilor sunt atat de fericiti pe cat isi propun sa fie, explica cercetatorul David Lykken, de la Universitatea Minnesota.Pastilele pot ajuta intr-adevar persoanele cu probleme mintale, insa nu joaca nici un rol in fericirea celor sanatoase.

Cu toate astea, tot mai multi indivizi isi cauta multumirea in flacoane si cutiute farmaceutice. Banii pot ajuta doar intr-o mica masura, deoarece, odata trecut pragul saraciei, fericirea migreaza spre zone mai putin mercantile. Oamenii trebuie sa ia atunci urma micilor placeri ale vietii, sa-si ocupe timpul cu acte de caritate facute la intamplare, sa-si ierte inamicii, sa se ingrijeasca de sanatate si sa-si investeasca energia pentru consolidarea familiilor si a relatiilor de prietenie.

Insa, ei le permit tot mai mult birourilor unde lucreaza sa le dea buzna in case. „Cei care folosesc in munca lor celulare si pagere se confrunta cu stergerea granitelor intre viata privata si cea profesionala“, considera Noelle Chelsey, sociolog la Universitatea Wisconsin -Milwaukee. Rezultatul inevitabil este cresterea numarului de ore de munca la care un individ pune umarul intr-o saptamana, dupa cum arata ultimul raport publicat de Organizatia Internationala a Muncii.

Peste 600 de milioane de oameni de pe glob se confrunta cu saptamani de lucru de peste 48 ore. Internetul wireless din ce in ce mai raspandit face ca vacantele sa-si piarda efectul scontat, deoarece angajatii au tendinta sa-si impacheteze nu doar cele necesare unui concediu, ci si unele sarcini si griji.

„Daca as lucra ca manager, le-as cere angajatilor sa-si lase celularele acasa atunci cand pleaca in vacanta si sa nu-si verifice casutele electronice pe parcursul sederii. La intoarcere vor fi mai odihniti si vor munci mai eficient, deoarece isi vor fi incarcat resursele psihologice“, explica psihologul Dov Eden, de la Universitatea Tel Aviv.

Volumul mare de munca duce la un nivel de stres sporit, care determina, la randul sau, aparitia unor boli. Un studiu aparut in decembrie 2007 arata ca stresul dauneaza sanatatii considerabil mai mult decat se crezuse pana acum. El deterioreaza toate componentele unui organism, de la gingii la inima, si ii face pe oameni mai predispusi la o serie de boli, de la banalele raceli la cancer.

Fumatul, un alt comportament paradoxal al speciei umane, contribuie si el la subrezirea sanatatii unui individ. S-a demonstrat ca impatimitii fac abstractie de efectele negative deoarece obiceiul le deschide in creier supapa chimicalelor responsabile cu senzatia de bine, in cadrul unui proces similar celui produs de consumul de heroina sau morfina.

„Ca si in cazul drogurilor precum cocaina si heroina, fenomenul de tanjire dupa tutun este adanc inradacinat in neurochimie“, subliniaza Jon-Kar Zubieta, psihiatru la Universitatea din Michigan. O alta placere a oamenilor sunt dulciurile, insa aici vina nu le apartine, ci ii revine evolutiei.

Limba omului poate distinge intre patru arome de baza, sarat, acru, amar si dulce, insa este atrasa de cea din urma deoarece suntem in esenta primate, fiinte care au evoluat mancand fructe in copaci. Preferinta pentru fructele dulci, coapte se explica prin continutul lor mai ridicat de apa si energie, in comparatie cu mezinele lor acre-amarui, sarace din punct de vedere nutritiv.

Tot energia a stat la baza trecerii la mersul biped pe care au facut-o stramosii oamenilor. Un experiment recent a relevat ca mersul pe doua picioare a survenit ca o metoda de a reduce costurile energetice necesare pentru deplasare.

Potrivit acestei teorii, stramosii nostri au avut astfel un avantaj evolutionar asupra celorlalte primate, deoarece si-au eficientizat activitatea de cautare a hranei. „Mersul biped este o caracteristica definitorie pentru oameni“, subliniaza antropologul Herman Pontzer, de la Universitatea Washington, coordonatorul studiului.

In ciuda acestei diferente si a altor cateva, legate in principal de intelect, oamenii se aseamana izbitor de mult cu multe specii din lumea animala. Un asemenea punct comun este efortul pe care il depune fiecare membru al speciei pentru a-si gasi un partener.

In plus, avem ombilicuri, par si unghii si lame de cheratina , care sunt de fapt variante aplatizate ale ghearelor raspandite in lumea animala. Mai mult, eructam si flatulam, iar corpurile noastre au tendinta sa se manifeste neplacut la nivel olfactiv, in lipsa unor ritualuri de igiena. Mirosurile neplacute generate de aceste procese au o cauza comuna, si anume bacteriile care descompun materia.

Oamenii au totusi capacitatea de a lua in ras componentele lor fiziologice. Cu toate ca pun mare pret pe intelect, pentru a se distanta de partea lor animala, oamenii sunt departe de a se lasa ghidati de ratiune in toate cele. Un exemplu il constituie legendele urbane, aparute dintr-o combinatie a unor anumite temeri cu o lipsa de informatii, dupa cum explica folcloristul Mikel J. Koven, de la Universitatea Wales:

„Cand sunt puternic interesati de un anumit subiect despre care nu se stiu prea multe, oamenii pur si simplu scornesc diferite povesti pentru a umple golurile informationale“. Surprinzator, un studiu din 2006 a aratat chiar ca persoanele cu studii superioare sunt cele mai inclinate sa se increada in fenomene inexplicabile si in scenarii paranormale.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele