IT & C

Oamenii pot mirosi pericolele

O persoana incapabila sa deosebeasca doua arome similare reuseste sa le distinga dupa ce una dintre ele a fost asociata cu expunerea la soc electric.

Nasul uman a evoluat intr-atita incit este capabil sa miroase pericolul. Concluzia apartine unei echipe de cercetatori americani, al caror studiu a fost publicat in revista Science, relateaza MEDIAFAX. Oamenii de stiinta au descoperit ca voluntarii incapabili sa faca diferenta intre doua arome similare au reusit sa faca in cele din urma acest lucru dupa ce una dintre ele era insotita de o expunere la socuri electrice.

Experientele de viata contribuie la ascutirea simturilor pentru a proteja de pericole, a concluzionat echipa care a realizat cercetarea.

Oamenii cu o capacitate mai scazuta de a distinge semnalele importante de cele irelevante sint mai predispusi bolilor caracterizate de anxietate si insomnie, precum tulburarile obsesiv-compulsive.

“Este o chestiune legata de evolutie. Ne ajuta sa avem capacitatea sensibila de a detecta ceva important pentru supravietuire intr-un ocean de informatii ambientale. Ne avertizeaza ca este periculos si ca trebuie sa fim atenti”, spune medicul Wen Li, coordonator al studiului.

“Capacitatea de a face diferenta dintre indiciile biologice pline de sensuri, precum mirosul unui leu de 175 de kilograme, si stimulii similari irelevanti, precum mirosul unei pisici de 3 kilograme, mareste sensibilitatea reactiilor organismului si reduce comportamentele impulsive si anxioase”, mai spune acesta.

Scanarea creierului participantilor la studiu a indicat ca activitatea in cortexul olfactiv s-a modificat semnificativ dupa ce acestia au invatat sa asocieze o aroma cu socurile electrice. Descoperirea ar putea ajuta la crearea unor tratamente impotriva tulburarilor caracterizate prin anxietate.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele