IT & C

O romanca infecteaza cu HIV pacientii virtuali

Biofizicianul Ileana Stoica face parte, alaturi de doi oameni de stiinta de la University College din Londra, dintr-un proiect european care urmareste sa creeze primul pacient virtual.

Doua saptamini, sase supercomputere din Marea Britanie, plus reteaua americana TeraGrid, una dintre cele mai ample infrastructuri dedicate cercetarii stiintifice. Cu o putere computationala echivalenta cu cea folosita pentru previziunile meteorologice pe termen lung, o echipa de cercetatori de la University College London (UCL), formata din profesorul de fizica chimica Peter Coveney si asistentii sai, biofizicianul roman Ileana Stoica si Kashif Sadiq, a reusit sa simuleze o infectie SIDA in corpul unui pacient electronic.

Este un pas-cheie al primei etape a proiectului Virtual Physiological Human (VPH), in valoare de 457 de milioane de euro, care se ambitioneaza sa creeze un „om virtual“, dedicat cercetarilor medicale. Etapa initiala, botezata ViroLab, implica cercetatori din toata Europa si pune la bataie 85 de milioane de euro.

„ViroLab, orientata spre cercetarea SIDA, a demarat acum doi ani si se va incheia la inceputul lui 2009“, povesteste Ileana Stoica pentru Cotidianul, subliniind ca nu a luat parte la proiect chiar de la inceput. „Continuarea, Virtual Physiological Human, nu a primit inca verdictul daca va fi finantata sau nu. In cazul unei unde verzi, va incepe undeva in toamna acestui an si va dura cel putin trei ani“, a schitat ea desfasurarea ulterioara a proiectului, care va inregistra costuri totale de aproximativ 457 de milioane de euro. VPH va reproduce circulatia sangvina in organismul uman, inclusiv in tesuturile cerebrale afectate sau susceptibile de leziuni, precum si felul in care cancerul macina anumite organe.

Proiectul este atit de costisitor pentru ca are nevoie de sustinere tehnologica de ultima generatie, mai explica cercetatoarea romana pentru Cotidianul. „Activitatea de la UCL este pur computationala, dorim sa punem bazele notiunii de medicina personalizata, care sa ajute doctorii sa ia decizii cu privire la tratamentele pe care pacientii urmeaza sa le primeasca, in functie de informatia genotipica specifica fiecaruia dintre ei. Practic, urmarim sa cream tratamente individualizate pentru fiecare pacient in parte“, arata Ileana Stoica scopul cercetarii la care ia parte.

In loc de a i se administra unui pacient diverse medicamente, pentru a vedea care dintre ele este eficient, se urmareste simularea acestui lucru pe replica virtuala a bolnavului. Astfel, el va putea primi, din prima, tratamentul cel mai potrivit afectiunii pe care o are.

Miza proiectului nu este numai precizia, ci si rapiditatea. „Pentru a putea fi aplicate practic, simularile nu trebuie sa fie doar fidele, ci trebuie, de asemenea, sa fie realizate intr-un timp foarte scurt“, a subliniat fizicianul Peter Coveney, citat de „The Telegraph“.

„Pe de-o parte, simularile noastre trebuie sa faca predictii care sa aiba acuratete, iar pe de cealalta parte, trebuie sa le faca intr-un interval scurt de timp, astfel incit un doctor sa poata folosi rezultatele obtinute ca un ajutor eficient si rapid“, a completat Ileana Stoica pentru Cotidianul. Ea a adaugat ca, in prezent, predictiile se fac pe un interval de domeniul zilelor, astfel ca ar putea insoti, in teorie, toate celelalte metode de decizie pe care le are un clinician la dispozitie.

Desi VPH n-a primit inca finantare , cercetatorii privesc deja mai departe. Pasul suprem va fi, asa cum noteaza „The Telegraph“, simularea exhaustiva a corpului uman, activitate care va necesita o putere computationala foarte avansata, de tipul celei folosite pentru reproducerea virtuala a exploziilor nucleare. „Un astfel de proiect va fi posibil intr-un viitor nu foarte indepartat“, a declarat cu optimism Ileana Stoica, atragind insa atentia ca ceea ce conteaza cu adevarat este gasirea de metode prin care pacientii sa traga foloase de pe urma acestei realizari.

Doctorat la Universitatea Cornell

Ileana Stoica ( foto ) a obtinut licenta in Fizica la Universitatea Bucuresti , in 1997. A urmat apoi un masterat, cu durata de un an, in acelasi domeniu si in cadrul aceleiasi institutii. La terminarea lui s-a angajat ca preparator, pozitie din care i-a initiat in biofizica , timp de sase luni, pe studentii bucuresteni. S-a indreptat apoi spre Universitatea Cornell din Statele Unite, unde a urmat mai intii un masterat, pentru ca ulterior, in 2003, sa obtina titlul de doctor in biofizica. A urcat apoi spre nord, in Canada, unde a lucrat, timp de trei ani, in calitate de cercetator pe contracte temporare, la Universitatea Ottawa si la Consiliul National pentru Cercetari din Montreal. Din 2006 ocupa functia de cercetator la University College London, din Marea Britanie.

Tratament pentru fiecare bolnav

ViroLab a inclus mai multe simulari pentru a prezice intensitatea cu care anumite medicamente (inhibitori) interactioneaza cu tulpini ale virusului HIV care au capatat rezistenta, deoarece dezvoltasera variatiuni ale proteazei HIV-1, o proteina produsa de virus pentru a se propaga in organism. Cind proteaza este blocata, HIV-ul realizeaza replici ale sale ce nu pot infecta celule noi. „Programul reuseste sa simuleze taria interactiei dintre un inhibitor si proteina.

Plecind de la secventa specifica unui pacient care, in urma tratamentului, a dezvoltat anumite mutatii, care au determinat rezistenta la tratamentul pe care-l ia (aceasta este problema esentiala in tratamentul SIDA, dezvoltarea rezistentei), noi putem simula taria cu care diferiti inhibitori s-ar lega de aceasta proteina. In cazul unui pacient care este deja rezistent la inhibitorul X, noi putem prezice care dintre inhibitorii ramasi ar constitui un tratament eficient pentru pacientul respectiv“, a explicat biofizicianul roman.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele