Atunci cand bem alcool ramanem cu “urme”; la fel si atunci cand mancam usturoi sau ceapa. Totusi, respiratia noastra nu dezvaluie numai ceea ce am consumat; anumite boli produc deasemenea respiratii puternic mirositoare. Spre deosebire de analiza sangelui, la analiza respiratiei nu e nevoie de seringi sau ace. Totusi, s-a dovedit a fi dificila.
Complexitatea echipamentului e considerabila, mostrele necesita o preparare complexa inainte ca analiza sa aiba loc, iar pana acum doar cativa compusi mici, volatili au fost detectati cu precizie. Cercetatorii elvetieni au fabricat o metoda spectrometrica pentru a obtine o amprenta exacta a respiratiei, incluzand detectarea cantitativa a compusilor nonvolatili.
Cercetatorii si-au bazat noua metoda pe spectrometria cuadripoli (QTOF). In aceasta metoda, moleculele sunt incarcate electric si apoi separate si identificate dupa greutatea moleculara. Intr-o masina QTOF, moleculele sunt accelerate intr-un camp magnetic . Componenta durata-zborului separa moleculele conform ratiei masa/sarcina. (continuarea in
Magazin Stiintific )