IT & C

#teotihuacan #azteci #arheologie

O camera secreta poate rezolva misterul unei piramide mexicane

Arheologii sunt pe cale sa deschida o camera secreta, descoperita sub o piramida mexicana, in speranta ca vor afla misterele unuia dintre cele mai importante orase ale maretei civilizatii aztece.

Teotihuacan , cu piramidele sale impunatoare si templele geometrice, a fost odata cel mai mare oras din Americi si, probabil, chiar din intreaga lume. Expertii nu au putut niciodata insa sa spuna exact cine l-a construit si de ce a fost abandonat subit.

O echipa internationala de experti sunt de parere ca raspunsul s-ar putea afla sub Piramida Soarelui, punctul central al orasului-ruina, la 25 de kilometri de Mexico City.

La sfarsitul acestei luni vor fi investigate un tunel facut de oameni si un sistem de pesteri din subteranul piramidei, a treia ca marime din lume, pentru a testa teoriile potrivit carora aceste zone erau folosite pentru sacrificiu uman.

"Vrem sa aflam de ce si cand oamenii l-au parasit (...) Sapaturile in pestera ne vor ajuta sa intelegem care a fost destinul acestui oras", a declarat Alejandro Sarabia, directorul sapaturilor arheologice de la Teotihuacan.

Avand apogeul intre 150 si 450 d.Hr., Teotihuacan a adapostit peste 200.000 de oameni de diverse origini etnice si se crede ca ar fi fost mai mare decat orice alt oras european din acele vremuri, inclusiv Roma.

Dar, undeva intre secolele VII si VIII, orasul a fost incendiat, probabil din cauza unei insurectii, si abandonat.

Aztecii credeau ca orasul era divin si il identificau cu locul unde fusese creat soarele. Ei i-au si dat numele, care se traduce literal "Locul unde oamenii au devenit zei ".

Intrarea in tunel a fost descoperita din greseala in 1971, cand niste muncitori instalau un show de imagini si de sunete pentru piramida inalta de 224 de metri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele