IT & C

Noile procesoare nu mai alearga dupa viteza

Razboiul tehnologic dintre Intel si AMD continua. Dupa ce pasul spre procesoarele dual-core a fost facut, specialistii cred ca Intel pregateste o gama care va avea la baza tehnologia celor Pentium M, concepute pentru notebook-uri.

Obiectivul principal al companiei nu mai este cresterea vitezei, ci obtinerea unor performante mai bune si un consum energetic mai redus decit al celor din generatia Pentium 4, spun specialistii. Unii analisti merg mai departe si declara ca Intel face pasi catre o arhitectura unica pentru PC, notebook si server.

Consumul minim bate viteza mare

Compania urmeaza sa anunte noua arhitectura in cursul acestei luni, cu ocazia unei conferinte care va avea loc la San Francisco, spune Bill Clader, purtatorul de cuvint Intel. Se asteapta sa fie anuntate detalii privind liniile de produse ce vor aparea pe piata de PC-uri la jumatatea anului viitor si care vor avea centrare pe tehnologiile mobile, spre deosebire de modelul actual bazat pe procesoare desktop, considera Catalin Patrasescu, analist IT. Arhitectura Netburst care sta la baza Pentium 4 nu va mai fi in prim-plan. Intel pare a cauta o varianta care sa poata procesa o cantitate mai mare de date si sa consume mai putin, chiar daca in aceste conditii nu se vor mai atinge viteze impresionante.

PC-uri mai mici si mai economice

AMD a renuntat de mult timp sa caute cresterea vitezei procesoarelor si a dezvoltat cipuri care pot procesa cantitati mai mari de date. Oficialii Intel resping insa ipoteza ca ar urma strategia concurentei. Intel nu isi schimba strategia. Tot ceea ce am anuntat este ca vom incepe sa vorbim despre o noua arhitectura. Aceasta nu va schimba strategia de ansamblu a Intel, spune Markus Weingardner, tech PR Intel Corporation. Efectele asupra consumatorilor finali vor fi cresterea gradului de mobilitate , micsorarea dimensiunilor PC-urilor, reducerea puterii consumate, reducerea caldurii disipate si, implicit, a componentelor de racire din interior, considera Catalin Patrasescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele