IT & C

Molecula care combate alcoolismul

Alcoolismul ar putea fi combatut pe viitor cu ajutorul unei singure proteine care inhibeaza zonele din creier responsabile pentru dezvoltarea dependentei de alcool.

La Stampa informeaza ca Sebastien Carnicella, cercetator la Centrul de Cercetare Gallo, a descoperit impreuna cu colegii sai ca ridicand nivelul unei proteine cerebrale, Gdnf, factor neurotrofic derivat din anumite celule poate duce la o diminuare rapida a dorintei de a bea si previne chiar si ‘caderile’ repetate ale dependentilor de alcool.

Experimentul care a dus la aceste concluzii a fost realizat pe soareci, carora le-a fost injectat in creier, in zona considerata responsabila de comportamentele care creeaza dependenta de alcool , substanta proteinica care si-a facut efectul inhibitoriu pentru dorinta de a bea dupa numai 10 minute.

Comportamentul s-a mentinut neschimbat si dupa ce cantitatea de vin a devenit mai usor de procurat decat in trecut.

Cercetatorii au observat ca molecula nu inhibeaza nevoia pentru alte substante, precum consumul de zahar, in ceea ce-i priveste pe soareci. Mai mult decat atat, odata injectata in zona responsabila de dependenta, molecula nu se dilata ci ramane activa numai in zona de interes.

Data fiind asemanarea cailor chimice moleculare intre animale si oameni, cercetatorii cred ca Gdnf ar putea deveni un candidat potential pentru tratamentul alcoolismului la om.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele