IT & C

#tunguska #mister

Misterul din Tunguska, vechi de 100 de ani, ramane nedezlegat

Misterul, care a avut loc acum 100 de ani, pe data de 30 iunie 1908, nu departe de raul Tunguska din Siberia, Rusia, ramane nedezlegat.
 
Multi compara catastrofa cu exploziile nucleare de la Hiroshima si Nagasaki, cu toate ca nu s-au inregistrat la fel de multe pierderi , deoarece meteoritul sau ceea ce a cazut pe pamantul din Tunguska a lovit o zona nelocuita, spune pravda.ru.

Stiinta nu a fost capabila inca sa explice fenomenul misterios din Tunguska. Oamenii de stiinta au luat in calcul mai multe variante care includ antimateria, gauri negre in miniatura si chiar o nava extraterestra.

Primii cercetatori au aparut la locul dezastrului de la Tunguska dupa 10 ani de la evenimentul misterios. Studii obisnuite au fost facute doar in anul 1920.

Martorii oculari au spus cercetatorilor ca au vazut o imensa coloana de foc pe cer completand cu faptul ca se simtea si un cutremur. Oamenii care locuiau foarte departe de locul catastrofei au spus ca se putea simti caldura din atmosfera.

In 1930, astrofizicianul Harlow Shapley a facut o mare descoperire, fapt ce i-a facut pe oamenii de stiinta sa nu doarma mai multe secole: in locul unde s-a produs catastrofa nu era nici un crater creat de presupusul obiect care lovise pamantul. Oamenii de stiinta au inaintat si o alta versiune in incercarea de a explica misterul. Shapley credea ca meteoritul de la Tunguska nu era de fapt un meteorit, ci o cometa sau fragmente de cometa.

In 1940, cercetatorul Vladimir Royansky de la Union College din SUA a presupus ca meteoritul din Tunguska era compus din antimaterie. In 1941, Lincon La Paz de la Universitatea din Ohio din SUA a publicat doua articole pe acest subiect in revista “Popular Astronomy” sustinand ipoteza. Dupa acestea el a trimis o scrisoare Academiei de Stiinta din Uniunea Sovietica, sugerand sa se caute izotopi anormali la locul impactului pentru a dovedi prezenta antimateriei.

Ideea a fost dezvoltata dupa aceea de trei cercetatori americani, printre care si castigatorii Premiului Nobel, Willard Libby si Clyde Cowan (cel care a descoperit neutrinul).

Libby, creatorul renumitei datari in carbon (o inventie care a revolutionat arheologia), a ajuns la concluzia ca obiectul format din antimaterie nu a ajuns pe Terra, deoarece acesta a fost distrus datorita straturilor dense ale atmosferei planetei albastre.

Cu toate acestea, detectoare de raze gamma instalate pe primul satelit artificial nu au aratat nici un semn de distrugere a antimateriei in apropierea spatiului.

In 1973, doi fizicieni de la Universitatea din Texas au presupus ca meteoritul de la Tunguska era o gaura neagra in miniatura, care a venit in contact cu Terra. Fizicianul Stephen Hawking credea ca gaura neagra in miniatura a aparut dupa Big Bang. Cu toate acestea, nici o informatie despre un alt loc al globului unde s-a produs o explozie nu a fost similara cu cea din Tunguska.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele