IT & C

Minunile tehnicii: oricine poate canta minunat

Un inginer german a creat un soft care poate sa-i faca sa sune perfect in inregistrari si pe cei care n-au nici un dram de talent muzical. Muzicienii si tehnicienii aflati in cautarea sunetului fara cusur au acum la dispozitie un program digital ce corecteaza pana la ultima greseala scaparile de de la inregistrari.

Noul soft, botezat Direct Note Access, este pus la punct de catre inginerul german Peter Neubäcker, fondatorul companiei Celemony Software din Munchen, si va fi lansat pe piata la toamna, la un pret de 399 de dolari, informeaza cotidianul „New York Times“ (NYT).

Unii specialisti din industria muzicala cred ca noul soft va revolutiona posibilitatile de inregistrare, altii sunt sceptici, afirmand ca perfectionismul submineaza arta.

In prezent, studiourile de inregistrari folosesc softuri pentru corectarea armoniilor muzicale, insa acestea functioneaza doar pentru cate o singura linie melodica.Or, inventia inginerului german promite sa rezolve si erorile survenite in muzica polifonica, unde „exista mai multe sunete in acelasi timp, asa cum se intampla intr-o fuga, intr-un cvartet sau intr-o piesa rock“, precizeaza NYT.

De exemplu, in cazul unei piese compuse dintr-o voce si un bas, inaltimile sunetelor vor putea fi corijate pentru fiecare linie melodica in parte, aceasta operatie estetica fiind eficienta si in cazul pieselor mai vechi. Tehnica folosita de Neubäcker presupune sortarea notelor in pachete sonore, cu ajutorul auzului natural, dar si al analizei spectrale a diverselor frecvente muzicale.

Putand sa editeze diversele tonalitati dintr-un complex de sunete, Direct Note Access va oferi si profesionistilor muzicii, si afonilor o fabrica de armonii ideale la ei acasa. „Cu cateva mii de dolari poti cumpara acum un computer si un program ce-ti vor oferi conditii mai bune decat aveau cei de la Beatles“, spune Brian Majeski, proprietarul unui magazin de instrumente muzicale , citat de NYT. Programul „arata minunat si e realmente revolutionar“, apreciaza profesorul de muzica Julius Smith din Stanford.

Pe de alta parte, inginerul de sunet american Adrian Carr declara pentru NYT ca artistii „insista atat de mult asupra editarii imprimarii incat dispare orice spontaneitate “. Aceeasi opinie o impartaseste, pentru cotidianul.ro, si Andrei Kerestely, compozitor si inginer de sunet la Studioul Midi Sound.

„Daca ascult o piesa interpretata de Rod Stewart sau Joe Cocker cu anumite falsuri, asta nu ma deranjeaza. Prefer sa primesc trairea pe care si-a dorit-o acel cantaret si cred ca este, pana la urma, mai importanta decat intonatia“, spune Kerestely. Compozitorul crede ca softul e o mina de aur pentru cei lipsiti de talent: „Aceste softuri sunt gandite pentru cei ce nu pot canta. Problema lor nu e trairea muzicii, ci cum sa atinga o nota perfecta“.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele