IT & C

Mici explozii pe Luna: pericol pentru viitoarea baza

Telescoapele NASA au reusit sa depisteze in jur de 100 mici explozii provocate de ramasitele unor meteoriti care in viitor ar putea pune intr-un serios pericol stabilirea unei baze lunare permanente.

Prima mica scanteie a fost observata in anul 2005, iar astrofizicienii au inceput sa se intrebe cum de nimeni nu a sesizat pericolul real reprezentat de aceste explozii pentru misiunile pe Luna, informeaza cotidianul italian Corriere della Sera.

Din 2005 pana acum au fost surprinse in jur de 100 astfel de mici explozii, despre care Bill Cooke de la NASA spune ca sunt “cauzate de impactul unor meteoriti de diferite dimensiuni care elibereaza o energie echivalenta cu explozia provocata de cateva sute de kilograme de trinitrotoluen”.

E vorba, in principiu, de fragmente de comete, asteroizi si diverse ramasite care plutesc prin cosmos si care ar putea reprezenta un pericol real pentru viitoarele misiuni pe satelitul natural. De altfel, tocmai pentru ca se lucreaza la viitoarea baza lunara pentru anul 2018, NASA a decis sa supravegheze cu mai mare atentie Luna realizand ca problema micilor meteoriti este una serioasa.

Impactul observat in 2005 fusese generat de un fragment desprins din cometa Encke si care avea marimea unei mingi de baseball. Cu ochiul liber, explozia nu s-ar fi observat dar cu un telescop nu prea mare – de aproximativ 25 de centimetri – ea devenea vizibila.

Centrul Ames din cadrul NASA a inceput sa faca simulatii pentru a vedea puterea acestor explozii, ceea ce-i preocupa cel mai mult pe specialisti nefiind atat obiectele cosmice in sine, cat fragmentarea si difuzarea lor intr-o miriada de particule mici, intrucat tocmai la marimi de cativa milimetri ele pot dauna costumelor astronautilor.

Cele mai dificile momente vor fi de altfel cele in care Luna traverseaza roiul de particule lasate in uma in luna august de catre Perseide . Frecventa exploziilor lunare va ajunge la o medie de o ora.

Fenomenul insa este mai vast, iar NASA a hotarat sa-l analizeze mai de aproape pentru a-l integra in strategia adoptata pentru viitoarea baza lunara.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele