IT & C

Maimutele au fost primii medici

Oamenii au invatat proprietatile curative ale solului si plantelor de la colegele lor primate, indica noi dovezi stiintifice. Aromoterapia este si ea inclusa aici.

Parintii medicinei nu sint nici Hippocrate, nici Galenus, nici vechii egipteni (cum a sustinut un studiu britanic recent), ci gorilele si cimpanzeii, arata mai multe studii stiintifice. Potrivit “The Telegraph”, istoria ar putea fi rescrisa, deoarece multe date noi sugereaza ca medicina nu este o inventie a oamenilor. De fapt, acestia n-au facut decit sa maimutareasca animalele.

Un exemplu in acest sens este consumul de pamint, numit geofagie, practica ce este vazuta, in cazul oamenilor, ca un indicator al unor probleme mintale. Un studiu realizat de curind pe cimpanzeii din Parcul National Kibale din Uganda a scos insa la suprafata faptul ca acestia folosesc un anumit tip de sol ca remediu.

Alimentatia cu pamint determina proprietatile anti-malarie ale frunzelor unui soi de copac, pe care cimpanzeii le consuma, a demonstrat o echipa de la Muzeul National de Istorie Naturala din Paris. Replicind in laborator procesele de masticatie si digestie, s-a aratat ca, folosite independent, frunzele sint lipsite de orice fel de efect curativ.

Cimpanzeii nu sint singurele animale care utilizeaza leacuri. S-au inregistrat, de asemenea, cazuri de gorile care inghit coaja unui anumit copac bogat in antibiotice, care anihileaza bacteriile comune, precum E. Coli. In plus, maimutele urlatoare din sudul Mexicului scapa de infectiile parazitare cu ajutorul smochinelor.

Primatele nu au inventat doar medicina curativa, ci si cea preventiva, scrie “The Telegraph”. Babuinii de linga orasul Taif, de linga Arabia de Sud, sapa gauri in nisip la marginea baltilor murdare, pentru a beneficia de un sistem de epurare, care sa ii tina departe de boli. “Asteapta cu rabdare ca firele de nisip sa filtreze apa”, explica profesorul Huffman, de la Universitatea Kyoto. In plus, maimutele nu sint straine nici de aromaterapie.

In anotimpul ploios, maimutele capucin din Costa Rica isi freaca blanile, unele altora, cu diferite fructe, precum lamii si portocale. Uleiurile citrice tin insectele departe si anihileaza bacteriile si infectiile. In mod asemanator, o alta specie de maimute capucin din Venezela se da cu lotiune extrasa din miriapode , a carui proprietati antiseptice actioneaza ca o bariera pentru tintari si capuse.

Intelepciunea medicinala animala nu este folosita doar in razboiul cu bolile, ci si in scopuri recreationale. In acest sens, gorilele din Guineea Ecuatoriala si cimpanzeii din Guinea consuma unele plante cu proprietati halucinogene.

Desi unele voci sustin ca nu se poate vorbi de medicina in afara sferei umane, deoarece aceasta are un caracter sistematic si este predata generatiilor tinere, Huffman sustine ca acelasi lucru este valabil si in cazul maimutelor. El spune ca puii de cimpanzei urmaresc mai intii cum mamele lor folosesc anumite leacuri, pentru ca de-abia mai apoi sa le utilizeze ei insisi. Multe medicamente gasite in natura pot ucide daca sint administrate incorect, astfel ca “este necesara observarea atenta a tehnicilor pe care le folosesc parintii”, a subliniat profesorul nipon.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele