IT & C

Mai putine uragane pentru incalzirea globala

Un studiu realizat de o echipa de cercetatori din SUA subliniaza faptul ca spre deosebire de ceea ce se credea pana acum, frecventa uraganelor va scadea pe masura ce planeta sufera efectul de calculator ca datele stiintifice nu ar sustine ipoteza ca datorita efectului de sera indus de activitatile umane numarul uraganelor si al furtunilor tropicale va creste.

Conducatorul studiilor, Tom Knutson, observa ca in ciuda abundentei literaturii stiintifice care incearca sa faca o corelare intre cele doua fenomene, echipa de cercetatori condusa de el a ajuns la concluzii complet diferite: se va observa o reducere a frecventei de uragane in oceanul Atlantic .

Avand in vedere ca unul dintre factorii cheie pentru formarea uraganelor este dat de cresterea temperaturii la suprafata marilor sau oceanelor peste 26.5 grade Celsius, studiile aratau pana acum ca o crestere a temperaturii cu un grad Celsius are ca efect o crestere cu 4% a intensitatii furtunilor.

Cu toate acestea, desi sustin corelatia dintre cresterea temperaturii si intensitatea uraganelor, cercetatorii americani arata abia o crestere cu 2% pentru o crestere de un grad Celsius.

Ultimele cifre arata ca temperatura la nivelul suprafetei oceanelor tropicale a crescut cu jumatate de grad, iar concluzia comunitatii stiintifice adunata intr-un congres in noiembrie 2006 a fost aceea ca o legatura necesara intre activitatea umana si efectul de sera observabil nu poate fi facuta.

Motivul consta si in faptul ca cercetarea mai detaliata a fenomenelor meteorologice precum uraganele nu are in spate decat maxim 35 de ani, de cand s-a dezvoltat practic tehnologia satelitara care a permis o mult mai buna supraveghere si analiza a acestora.

Profesorul Knutson si colegii sai au incercat sa foloseasca o abordare diferita – transpusa intr-un model predictiv mai complex – de cele din trecut. Profesorul american spune ca “Majoritatea literaturii la zi asupra uraganelor si a schimbarii climatice a folosit tehnici statistice. Ni s-au prezentat serii temporale ale activitatii uraganelor si serii temporale ale temperaturilor de suprafata, iar cercetatorii le coreleaza”.

Si pentru ca asteptarile mergeau in sensul cresterii temperaturilor de suprafata ale oceanelor, majoritatea predictiilor aratau o crestere in numar a uraganelor. Modelul folosit insa de cercetatorii americani – si care da seama de activitatile meteo din ultimii 25 de ani – ar sugera ca desi intensitatea uraganelor va creste, numarul acestora va scadea.

Modelul, insa, ca oricare altul din randul celor meteorologice nu este determinist intrucat sistemul nu este unul inchis si, potrivit teoriei haosului dezvoltata de Edward Lorenz, exista posibilitatea – cel putin in teorie – ca bataia de aripi a unui fluture in Mexic sa declanseze un uragan in Texas, dar ar putea si sa-l previna.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele