IT & C

Laptopul de 100 de dolari

Laptopurile de 100 de dolari pe care cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology vor sa le puna in mainile copiilor din tarile sarace vor fi durabile, flexibile si fiabile. Ele vor sosi intr-o prima etapa spre sfarsitul lunii februarie a anului viitor


Adaptorul AC al laptopului va avea si functia de maner, iar o manivela va asigura energia necesara atunci cand electricitatea nu este disponibila. Laptopurile se pot strange in mai multe pozitii decat notebook-urile traditionale si pot fi carate asemenea cutiutelor pentru mancare.

Pentru utilizarea in exterior, ecranul poate trece din modul "full color" in modul alb-negru, mai potrivit pentru lumina puternica.

Peste toate acestea, laptopurile vor avea o carcasa cauciucata care se inchide etans, "pentru ca trebuie sa fie absolut indestructibile", dupa cum spune Nicholas Negroponte, de la MIT Media Lab.

Lui Negroponte i-a venit ideea unui laptop la 100 de dolari dupa ce a vazut mai multi copii de la o scoala din Cambogia beneficiind de laptop-uri pe care le puteau utiliza si acasa pentru a invata. El a considerat ca, pentru a ajunge in mainile copiilor din tarile sarace, laptopurile trebuie sa fie suficient de ieftine incat guvernele acestor tari sa-si permita sa le achizitioneze in cantitati mari.

Planul lui Negroponte este ca programul sau nonprofit "One Laptop Per Child" sa produca intre 5 si 15 milioane de laptopuri, pentru copiii din Brazilia, China, Egipt, Thailanda si Africa de Sud. In cel de-al doilea an, Negroponte intentioneaza producerea a 100-150 milioane de astfel de laptopuri. (Este insa de notat ca productia anuala de notebook-uri din prezent este de doar 50 milioane de unitati.)

Printre specificatiile tehnice se afla un procesor la 500MHz (rapid dupa standardele din 1990, dar lent dupa cele de astazi) de la AMD si memorie flash in locul unui HDD. Sistemul de operare va fi Linux. Computerele vor fi, de asemenea, capabile de conectare Wi-Fi si vor avea patru porturi USB.


Laptopurile de 100 de dolari sosesc la inceputul anului viitor


Sistemele se vor vinde pentru 100 de dolari, adica ceva mai putin decat costul lor de productie. Scopul este ca guvernele tarilor in curs de dezvoltare ori donatorii particulari sa le achizitioneze pentru a le pune la dispozitia copiilor cu varste scolare.

"Aceste sisteme robuste si fiabile le vor permite copiilor sa devina mai activi in procesul de invatare", a declarat secretarul general al ONU, Kofi Annan. Annan a participat, alaturi de alti 16.000 de invitati din 176 de tari la U.N. World Summit on the Information Society. Desi discutiile asupra persistentei Statelor Unite in subiectul controlului asupra sistemului de adresare al Internetului au focalizat cea mai mare parte a summit-ului, scopul initial al intalnirii a fost gasirea de modalitati pentru a extinde tehnologiile de comunicatii in zonele cele mai sarace ale lumii, prin proiecte precum cel al laptopului de 100 de dolari.

Presedintele MIT Media Lab, Nicholas Negroponte, care a prezentat laptopul de dimensiunea unui manual, a declarat ca se asteapta la vanzarea a un milion de unitati in Brazilia, Thailanda, Egipt si Nigeria.

Negroponte nu a precizat cine va construi sistemele, a caror productie va costa 110 dolari pe unitate, dar a spus ca exista cel putin cinci companii interesate. El a mai precizat ca o versiune comerciala a laptopului ar putea fi disponibila la un pret mai ridicat, pentru subventionarea productiei. Laptopul va rula sistemul de operare open source Linux, a mai declarat Negroponte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele