IT & C

#molecula #cercetatori #celula

Japonezii sunt aproape de a crea prima molecula de ADN

Descoperirea va sta la baza unei noi ere hi-tech, promit autorii proiectului. De ani buni, oamenii de stiinta incearca sa dezvolte versiuni artificiale de ADN pentru a trage foloase din capacitatea lor de stocare extraordinara.

Pana in prezent, modelul acidului dezoxiribonucleic a fost folosit pentru a elabora circuite electrice simple, insa reproducerea sa artificiala va da nastere unor inovatii tehnologice fara egal, promit cercetatorii niponi de la Universitatea Toyama. Ei s-au apropiat la un pas de acest deziderat, prin crearea primei molecule de ADN compuse aproape in totalitate din fragmente artificiale, dupa cum relateaza LiveScience.com.

ADN-ul controleaza toate mecanismele legate de evolutia organismelor. El codifica proteinele implicate in dezvoltarea si functionarea celulelor cu ajutorul a doar patru tipuri de caramizi , numite baze.Acestea au fost inlocuite de cercetatorii japonezi cu unele sintetizate pe cale artificiala in laborator, in interiorul unei molecule de ADN a zaharului.

Tot ce au pastrat din ADN-ul natural a fost structura sa in forma a doua spirale care se imbratiseaza, iar rezultatul i-a multumit peste masura.

„Combinatia chimica unica a acestei structuri nou create si stabilitatea ei ridicata ofera posibilitati indedite pentru dezvoltarea unor noi materiale si aplicatii in domeniul biotehnologiei“, a declarat Masahiko Inouye, coordonatorul studiului. Printre acestea se numara unele metode noi in terapia genica si calculatoarele la scara nanometrica.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele