IT & C

iPod va ajunge la 500.000 GB

Noile cipuri vor putea inmagazina de 100.000 de mii de ori mai multe filme si muzica.
 
La citeva zile dupa ce IBM a anuntat ca va spori considerabil memoria mp3 playerelor, cercetatorii britanici vin cu o veste-bomba: ei promit ca vor mari capacitatea de memorizare a iPod-ului de 100.000 de mii de ori, potrivit ziaruli britanic “Daily Telegraph ”.

Chimistii de la universitatea din Glasgow spun ca au descoperit o noua tehnologie care le permite sa inregistreze nu mai putin de 500.000 de gigabytes pe o pastila de 6,45 centimetri patrati. “Ceea ce am facut a fost sa gasim o cu totul alta cale de a spori capacitatea de inmagaziare”, anunta cercetatorul in chimie Lee Cronin.

In prezent, limita de inmagazinare a cipurilor este de 3,3 GB, pe o astfel de pastila incapind cel mult 200 de milioane de tranzistori.Or, chimistii britanici spun ca viitorul cip va putea ingloba peste un miliard de tranzistori, acestia reprezentind caramizile de baza ale cipului. “Filosofia noastra este diferita fata de cea a marilor companii de IT. IBM se concentreaza destul de putin pe cresterea vitezei si a densitatii, acordind atentie felului in care arata prototipurile.

Noi am incercat sa vedem cum putem depasi constringerile fundamentale ale actualei tehnologii”, arata Cronin. Alaturi de colegul sau , cercetatorul Malcolm Kadodwala, el a regindit structura tranzistoarelor. Aceste minuscule intrerupatoare ar putea fi fabricate din molecule de molibden, pe o suprafata de aur sau carbon, potrivit “Daily Telegraph”.

“Noua cercetare ofera posibilitatea ca iPodul viitorului sa aiba o capacitate de inmagaziare a muzicii si a filmelor de sute de mii de ori mai mare”, subliniaza fizicianul engelz Vin Dhanak, citat de “Daily Telegraph”. El precizeaza ca, la fel ca in tehnologia nanotuburilor, manusa a fost acum aruncata industriei electronice, care va trebui sa gaseasca solutii pentru fabricarea in serie a unor astfel de cipuri.

Acum o saptamina, compania IMB anunta ca are in proiect un nou tip de memorie nevolatila, numita “racetrack” si compusa din nanofibre magnetice. Noul cip va fi de 100.000 mai rapid decit orice memorie flash , a anuntat IMB.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele