IT & C

Iordania, Israelul si palestinienii vor sa sape un canal intre Marea Rosie si Marea Moarta

Marea Moarta , al carei nivel a scazut cu aproximativ un sfert in ultimii 55 de ani, este in pericol sa dispara daca nu se gaseste rapid o alta sursa de apa care sa o salveze. Cea mai populara solutie ar fi atat pentru Israel, cat si pentru Iordania construirea unui canal care sa lege Marea Rosie de Marea Moarta.

Proiectul a fost discutat recent, la Paris, de catre reprezentanti ai Iordaniei, Israelului si Autoritatii Palestiniene (AP) si oficiali ai Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), potrivit RIA Novosti. Prognozele nu sunt deloc optimiste in cazul in care nu se iau masuri rapid: in 50 de ani, marea va seca complet. Marea Moarta scade cu un metru in fiecare an, in conditiile in care cursul principalului sau afluent, Iordanul, este deviat pentru agricultura si alte scopuri industriale.

Reuniunea de la Paris a examinat aspectele economice, sociale si ecologice ale acestui proiect ambitios, a precizat Moussa al-Jamaani, din Ministerul iordanian al Aprovizionarii cu apa. Conform previziunilor estimative, constructia canalului cu o lungime de aproximativ 200 km va avea nevoie de 15 miliarde de dolari, dintre care 5 miliarde vor fi furnizate de principalii participanti la proiect: Iordania, Israel si ANP.

Alte cinci miliarde au fost promise de Franta, SUA, Italia, Japonia si Olanda. Restul de 5 miliarde necesare construirii sistemul de tunele si canale pentru a devia cursul apei din Marea Rosie, prin valea Arava in sudul Israelului si Iordaniei, catre Marea Moarta ar putea fi stranse la forumul de la Paris, a declarat, optimist, ministrul iordanian.

PARADIS TURISTICLa inceputul lunii, presedintele israelian, Shimon Peres , in timp ce primea un grup de lobbisti pentru Salvarea Marii Moarte, vorbea de avantajele dezvoltarii zonei in scopuri turistice, relateaza Jerusalem Post. Peres isi imagina un fel de Las Vegas, un lac artificial si un perimetru de promenada , fara totusi sa pomeneasca ceva de cazinouri, ilegale in Israel.

„Putem crea un milion de locuri de munca”, a declarat Peres, insistand pe impresionantul potential turistic atat pentru Israel, cat si pentru Iordania. Presedintele israelian a vorbit si de potentialul zonei pentru o agricultura high tech , dar si despre visul sau legat de o vale a pacii care ar include trei parcuri industriale in care palestinienii, iordanienii si israelienii se pot angaja linistiti.

PERICOL DE CRIZA ECOLOGICA?

Totusi, expertii israelieni avertizau, in urma cu ceva timp, ca astfel de proiecte ambitioase (mai nou au aparut informatii ca se pregateste realizarea unui mare canal pe sub Stramtoarea Bering care sa uneasca Rusia de Statele Unite) au, inevitabil, un impact negativ asupra mediului. Principala problema a canalului dintre cele doua mari ar fi faptul ca valea Arava este situata pe o falie seismica.

Un canal prin care sa curga apa de mare intr-o zona cu risc de cutremur reprezinta un pericol pentru rezervele subterane de apa potabila. Comunitatile israeliene si iordaniene din vale depind de aceste rezerve.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele