IT & C

Internet, televiziune si telefon la pret redus prin reteaua optica

Construirea unei retele metropolitane din fibra optica in Bucuresti ar costa peste 200 de milioane de euro. In alte orase, costurile ar fi mai mici. Proiectul ar aduce servicii mai ieftine.
Autoritatile vorbesc din ce in ce mai insistent despre orasele digitale. Ministrul Nagy Zsolt a precizat ca acestea vor fi alese dintre localitatile care au mai mult de 200.000 de locuitori. Construirea unei retele metropolitane ar constitui un avantaj si pentru locuitori, dar si pentru firmele locale. Cetatenii ar beneficia de servicii de Internet, televiziune si telefonie de calitate la preturi mai mici. Companiile ar putea comunica, prin aceasta retea, mult mai rapid atit intre ele, cit si cu autoritatile locale.
Costuri reduse

Accesul la bucla locala a preocupat, in prima faza, operatorii de telefonie fixa. Se considera insa ca nu aceasta este varianta optima. Este o problema care poate fi rezolvata doar daca vom construi retele metropolitane de fibra optica. Pina atunci, accesul va fi chinuit si limitat.

In momentul de fata, capacitatile din bucla locala aflate la dispozitia diverselor companii sint destul de mici, iar accesul este destul de greoi. Fibra optica poate fi cea care rezolva acest lucru, sustine Varujan Pambuccian , presedintele Comisiei IT&C a Camerei Deputatilor. Acesta spune ca intr-o prima faza ar trebui selectat un oras-pilot, care insa nu va fi Bucurestiul, deoarece este prea mare.

Ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt, a afirmat chiar de Ziua Comunicatiilor ca in luna iunie va fi selectat orasul-pilot pentru proiectul CityNet, iar din iulie firmele vor fi invitate sa se implice in grupurile de lucru pentru definirea formei de implementare a proiectului.

In viziunea ministrului Nagy, orasul digital se va baza pe reteaua metropolitana formata din serviciile municipalitatii, rezidenti si serviciile comerciale din localitatile cu peste 200.000 de locuitori.
Trei beneficii majore

Avantajele pe care le va aduce o astfel de retea ar putea fi exploatate atit de cetateni, cit si de companii. Exista trei beneficii majore. In primul rind, o competitie de infrastructuri s-ar transforma intr-una de servicii, si aici ar avea de cistigat atit companiile, cit si, in primul rind, utilizatorii finali, sustine Varujan Pambuccian . Al doilea avantaj ar fi acela ca s-ar putea trece la televiziunea IP si la televiziunea la cerere. Totodata, pe aceeasi infrastructura am putea avea televiziune IP si Internet de banda larga. Se considera ca aceasta investitie ar fi rentabila. S-ar amortiza rapid, pentru ca nu ar fi putini cei care ar achizitiona pentru, sa zicem, 18 euro de familie un pachet cu telefonie, Internet si televiziune, mai spune Pambuccian. Ramine de vazut daca initiativele se vor concretiza in viitorul apropiat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele