IT & C

Internet si GSM in avion

Acces la Internet in timpul zborurilor si retea GSM la bord reprezinta in continuare o provocare . Daca in cazul Netului, lucrurile s-au rezolvat pe unele rute, telefoanele mobile trec testele la inaltime.
A trecut un an de cand o parte din clasa business a pasagerilor Lufthansa a fost fericita cu Internet wi-fi pentru laptop-urile de care nu se pot desparti. Ultima companie care a trecut testele tehnologice este operatorul american United Airlines , printr-un parteneriat cu Verizon Airlines. Singurul sistem viabil se arata deocamdata Connexion, prin satelit. Sunt si sisteme terestre care asigura Internet pentru avion, dar nu sunt disponibile comercial. In plus, functioneaza doar deasupra pamantului.

In ceea ce priveste utilizarea telefoanelor mobile, persista in continuare interdictii, dar atat operatorii aerieni, cat si producatorii de echipamente de telecomunicatii considera ca "momentul 0" se apropie. Tehnologii noi arata ca "reteaua" celularelor in timpul zborurilor nu mai interfereaza cu sistemul de comunicare a pilotilor.

LA BORD. Zilele trecute, Ericsson a anuntat incheierea cu succes a testelor cu o retea GSM la bordul avioanelor. Producatorul suedez a dezvoltat o versiune pentru aviatie a statiei din familia RBS 2000, modelul RBS 2708. Oficilialii Ericsson spun ca noua statie va reprezenta pentru operatorii de telefonie o "alta celula in retea". Sistemul permite pana la 60 de apeluri in acelasi timp, precum si suport dual band.

In toamna anului trecut, testele care s-au desfasurat cu avioane Airbus s-au incheiat cu succes, dupa o perioada de cercetare care a durat aproape doi ani. Proiectul respectiv a fost sponsorizat de Comisia Europeana, care doreste testarea tehnologiei wireless in timpul zborului pentru convorbiri telefonice si transfer de date.

Tot anul trecut, dar prin iulie, directorul companiei Qualcomm Inc. a purtat o discutie, pe un telefon mobil, intr-o cursa American Airlines, in prezenta mai multor fotoreporteri.

PRETURI. Pentru utilizarea Internetului in timpul zborurilor trebuie platite niste taxe. Astfel, prin Connexion, pretul mediu este de 10 dolari/30 de minute. Pentru zborurile mai lungi, de cateva ore, pretul ajunge la 30 de dolari.

Dupa cum se arata intr-un material USA Today, Lufthansa ofera Internet wi-fi doar pe jumatate din cursele Germania-Statele Unite. Din totalul pasagerilor, 10% folosesc serviciul.

Operatorii si producatorii de echipamente specifice sunt pe punctul de a mai castiga o "confruntare". De protestele pasagerilor care voiau sa scape de celulare macar in avion nu se mai aude insa nimic.

EVOLUTIE
In mai 2004, Lufthansa a introdus, pe cateva rute, acces Internet wireless, contra cost. In prezent, cel putin opt companii aeriene asigura acces la Internet pe o parte din curse. Astfel, pe langa Lufthansa, serviciul Internet wi-fi pentru pasageri mai este asigurat de catre Japan Airlines, All Nippon Airlines sau Singapore Airlines. Urmeaza in aceasta vara Korean Air, iar alte companii se pregatesc pentru 2006. Preturile sunt destul de piperate: 30 de dolari pentru un zbor Londra-Singapore.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele