IT & C

Inovatie home cinema: boxe fara fir

Home cinema -ul dispune de un intreg arsenal pentru a oferi un spectacol de calitate (ecran plat de mari dimensiuni, video- proiector , echipament audio adecvat).

In materie de fidelitate , ultimele tehnologii sunt compuse dintr-un amplificator si mai multe boxe, capabile sa redea un sunet 5.1. Aici totul se complica. Principalul incovenient al acestor sisteme sunt cablurile care traverseaza camerele pentru a conecta boxele raspandite in toate colturile.

Pentru a evita inconvenientele de ordin estetic, mai multi fabricanti de material audio, ca Philips, Sony, Panasonic si Samsung au conceput boxe fara fir.

In majoritatea cazurilor legatura fara fir nu priveste decat boxele din spate, cele mai indepartate de amplificator. Ele primesc semnalul audiodigital printr-o legatura prin infrarosu, hertziana sau radio de tip WI-Fi, Bluetooth sau special creata de fabricant.

Desi aceasta solutie pare ideala pentru a desfasura o instalatie 5.1 fara a fi invadat de cabluri, ea are totusi anumite dezavantaje. Mai intai, boxele trebuie sa fie alimentate cu electricitate, deci trebuie sa fie situate in apropierea unei prize de care sa fie legate printr-un fir.

Nici in materie de fidelitate a sunetului noua tehnologie nu are rezultate foarte bune. Transmisia prin ifrarosu nu poate furniza decat un debit limitat, insuficient pentru calitatea Hi-Fi, iar legatura poate fi intrerupta de un obstacol sau o persoana care se deplaseaza.

Legaturile de tip Bluetooth sau Wi-Fi cer ca sunetul sa fie compresat, iar semnalul poate fi victima a unor interferente venite chiar si din exteriorul camerei. Asta face ca sistemele audio fara fir sa nu fie recomandate rezolvarii unor probleme de ordin estetic, ci mai degraba a unor situatii mai delicate, cum ar fi imposibilitatea de a pune un cablu intre amplificator si boxa.

Yamaha si KEF prevad solutii mai originale si satisfacatoare pentru viitor.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele