IT & C

Inaltimea e scrisa in gene

Secretul inaltimii fotomodelelor sau al jucatorilor de baschet ar putea sa se gaseasca nu atat in meniu sau modul de viata, cat in structura genetica !

O echipa de geneticieni britanici care a reusit sa identifice anul trecut prima versiune comuna a unei gene responsabile cu inaltimea, a reusit recent sa descopere mai mult de 20 de regiuni in genomul uman care, impreuna, pot sa regleze pana la sase centimetri in inaltime, informeaza publicatia italiana La Stampa.

In ultimul timp oamenii de stiinta au reusit sa descopere zeci de gene si diferite regiuni ale genomului care ne influenteaza inaltimea, ceea ce se poate dovedi util in viitor pentru intelegerea unor boli precum osteoartrita si anumite tumori .

Spre deosebire de alte caracteristici fizice precum obezitatea – data de o combinatie de factori genetici si ambientali – , 90% din cauzele inaltimii sunt datorate variatiilor genetice mai degraba decat, spre exemplu, alimentatiei.

Daca anul trecut geneticienii britanici au descoperit prima varianta genetica comuna a inaltimii (ce regleaza abia 0.5%), anul acesta acelasi grup de cercetatori a identificat variantele a 20 de regiuni ale codului genetic ce influenteaza inaltimea plecand de la analiza ADN-ului a peste 30.000 de persoane.

Ceea ce geneticienii au descoperit nu poate fi rezumat spunand, simplu, ca genele determina inaltimea, ci ca numarul si varietatea regiunilor genetice descoperite arata ca inaltimea reprezinta de un proces biologic complex.

Expertii cred ca identificarea genelor care influenteaza asupra cresterii normale a corpului uman poate arunca o raza de lumina si asupra anomaliilor de crestere care pot sa-si aiba originea in aceste regiuni ale genomului. Jumatate din regiunile descoperite erau deja cunoscute de catre geneticieni, dar cealalta jumatate contine gene practic necunoscute.

Conducatorul studiului, Mike Weedon, spune ca “Ar putea sa fie peste 100 de gene care influenteaza inaltimea, multe dintre ele functionand intr-un mod surprinzator. Provocarea noastra acum este aceea de a ajunge la intelegerea modului in care [genele] influenteaza cresterea organismului.O descoperire ce ar putea deschide noi cai pentru tratamentul diverselor patologii”.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele