IT & C

In premiera mondiala, pe Mac scrie Intel inside

Dupa ce l-au ridiculizat ani de zile, preferind IBM si Motorola, cei de la Apple au lansat primul computer cu procesor Intel . Pina la sfirsitul anului, tot ce se va chema Mac va avea inauntru Intel.

Apple Computers Inc. a prezentat, marti seara, primele sale sisteme echipate cu microprocesoare furnizate de Intel, urmind ca, pina la finalul anului, intreaga linie de produse Mac sa fie echipata cu procesoare Intel. Potrivit Associated Press (AP), acesta este un semn ca Apple este decis sa-si majoreze cota sa de pe piata PC-urilor de tip desktop.

Decizia Apple de a trece pe procesoare Intel, considerata una istorica, a fost luata cu trei luni mai devreme decit se anuntase la jumatatea anului trecut.

Acum citiva ani, directorul executiv de la Apple, Steve Jobs ( foto ), ridiculiza procesoarele Intel, spunind ca sint lente si ineficiente. Cind a introdus Mac G5, in 2003, Jobs a spus ca acesta este cel mai rapid PC din lume.

Marti seara, avindu-l alaturi pe Paul Ottelini (CEO la Intel), Jobs a spus, zimbind, ca noul desktop iMac echipat cu procesor Intel este de doua ori mai rapid decit Mac-ul echipat cu procesorul precedent, Power PC, produs de IBM si Motorola. De asemenea, Jobs a mai afirmat ca noul laptop Mac, botezat MacBook Pro , este de patru ori mai rapid decit precedentul, PowerBook G4.

Potrivit AP, se pare ca Apple a renuntat la procesoarele Power PC ale IBM si la cele ale Motorola pentru ca cele doua firme n-ar fi capabile sa ofere un procesor cu un consum mai redus de energie. In plus, cei de la IBM n-ar fi putut dezvolta un cip G5 destinat special computerelor de tip notebook, in timp ce Intel a prezentat recent noul sau Intel Core Duo, un microprocesor dual-core creat special pentru laptopuri.

Analistii sint de parere ca decizia de a trece la procesoarele Intel va spori cota de piata a Apple si-i va face sa se razgindeasca pe cei care cred ca PC-urile Macintosh au performante mai mici decit cele care utilizeaza sistemul Windows. Anul trecut, Apple a reusit sa atinga o cota de piata de 4% pe piata PC-urilor din SUA, dupa ce, ani de zile, a evoluat in jurul a trei procente.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele