IT & C

Hackerii ies la vinatoare de RON

Anul viitor nu va fi unul linistit pentru posesorii de computere din Romania. Se anticipeaza un val de atacuri informatice , deoarece tot mai multa lume acceseaza Internetul pentru afaceri. Scopul principal va fi obtinerea de profituri. Cele mai vulnerabile vor fi computerele cu soft piratat.

Autorii studiului considera ca 2006 poate fi numit anul vulne-rabilitatilor IT, deoarece ritmul descoperirii acestora in principalele aplicatii si sisteme de operare este deja foarte mare, iar instalarea in timp util a patch-urilor de securitate pentru fiecare aplicatie este inca dificila. Conform datelor detinute de Gecad Net, cantitatea de virusi a crescut in 2005 cu circa 130% fata de 2004. Majoritatea sint variante ale unor familii importante. Netsky conduce detasat in topul infectiilor raportate de producatorii antivirus precum Trend Micro , insa Sober este virusul care ocupa prima scena la sfirsitul anului, pregatind chiar un atac pentru inceputul lui 2006. Majoritatea sint orientati pe producerea de boti exploatabili prin Internet si pe organizarea de retele de computere-fantoma. De remarcat este si modularitatea lor, ceea ce permite realizarea de variante multiple cu scopuri si tinte diferite, mai spune Mihai Dutescu, CEO Gecad Net.

Conform celor care au dat publicitatii datele, companiile vor trebui sa creasca semnificativ cheltuielile pentru protejarea impotriva atacurilor informatice. Vectorii de atac vor fi orientati tot mai mult pe obtinerea de profit, atacurile spyware si phishing devenind cele mai periculoase tipuri de atacuri distribuite, iar previziunile arata ca acestea vor fi orientate tot mai mult spre piata romaneasca.

Ochii pe Romania

Conform unor studii Gecad Net, 36,9% dintre utilizatorii romani primesc intre unul si cinci mesaje virusate in fiecare zi, costurile anuale legate de infectarea cu virusi si spam depasind 210 milioane de euro. 60% dintre companii au o forma de protectie antispyware si marile corporatii prezente in Romania acorda o atentie deosebita asigurarii protectiei sistemelor lor informatice. In acelasi timp insa, 64,6% dintre companii cheltuiesc sub 1.000 de dolari anual pentru solutii de securitate IT. Realizatorii studiilor estimeaza ca pericolul este cu atit mai mare, cu cit deja se constata o inclinatie a hackerilor catre crearea de virusi specifici pietei autohtone. Primele semnalele au fost Antiman si tentativa de phishing in numele Bancii Nationale.

Chiar si hackerii romani se orientau spre «export», atacind site-uri si companii straine de la care puteau obtine mai multe avantaje. Aceasta situatie nu va mai dura multa vreme. Piata romaneasca devine din ce in ce mai interesanta pentru atacatori din simplul motiv ca tot mai multa lume acceseaza Internetul in scop de afaceri. Tendinta mondiala a atacurilor pentru bani incepe deci sa se resimta si in Romania, spune Mihai Dutescu, CIO Gecad Net.

Solutii complexe

Instalarea unui antivirus si a unui firewall nu mai sint masuri suficiente pentru asigurarea securitatii unei organizatii. Companiile care nu au o politica de securitate clara vor fi cele mai afectate. Este, de asemenea, necesara o educare a angajatilor pentru a avea un comportament corect atunci cind utilizeaza mailul sau Internetul.

Cuvintele de ordine pentru departamentele de securitate IT in 2006 ar trebui sa fie: solutii dedicate, solutii multinivel si solutii de gestiune a securitatii, se spune in studiu.

Atentie la cumparaturi

Utilizatorii casnici, care folosesc computerul pentru a cumpara de pe Internet, sint sfatuiti sa acorde atentie sporita site-urilor de pe care cumpara si modului in care utilizeaza informatiile financiare personale.

Utilizarea de soft piratat ii expune. De exemplu, sistemele de operare Windows nu mai pot fi actualizate daca nu au o licenta valabila. Aceeasi tendinta se observa si la alti producatori de aplicatii software, spune Mihai Dutescu.

Daca pina acum utilizarea conexiunilor dial-up facea putin probabila infestarea cu viermi de Internet, conexiunile rapide actuale duc la infestarea unui computer neprotejat in mai putin de 20 de minute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului