IT & C

Gresea Einstein in privinta calatoriilor spatiale?

Potrivit teoriei relativitatii a lui Einstein , dintre doi gemeni – unul calatorind in spatiul cosmic iar celalalt ramanand pe Pamant – primul va imbatrani mai greu decat celalalt datorita faptului ca timpul incetineste cu cat se inainteaza mai repede in spatiu, dar cercetatorii NASA pun serios sub semnul intrebarii teoria intrebandu-se daca nu cumva efectul asupra biologiei omului va fi exact opus.

Astfel, astronautul care calatoreste spre Marte, de exemplu, ar putea imbatrani mai redepe datorita efectului pe care il au radiatiile cosmice asupra corpului sau. Franck Cucinotta, cercetator la Centrul Spatial Johnson, NASA, spune ca “Problema cu paradoxul lui Einstein este ca nu tine in biologie – in special in cazul radiatiei spatiale si a biologiei imbatranirii”.

Expertul spune ca geamanul care calatoreste in spatiu va avea cromozomii expusi radiatiilor cosmice, ceea ce poate afecta in mod serios o componenta genetica esentiala pentru procesul imbatranirii – telomerii, mici calote moleculare situate la capatul unui cromozom, a caror pierdere duce la imbatranire .

Pana acum legatura dintre radiatiile cosmice si telomeri nu s-a pus cu adevarat intrucat astronautii care traiesc pe Statia Spatiala Internationala sunt protejati de campul magnetic al Pamantului, care refracta razele cosmice.

Dar in jurul anului 2018, NASA intentioneaza sa construiasca o baza lunara permanenta pentru ca eventual sa trimita oameni pe Marte, situatie in care astronautii ar iesi din raza scutului natural oferit de Pamant pentru a intra intr-o zona periculoasa.

Tocmai de aceea oamenii de stiinta de la NASA incep sa-si puna tot mai mult problema relatiei care exista intre biologia umana si mediul deloc favorabil al spatiului cosmic.

Jerry Shay, biolog la Centrul Medical din Dallas, Texas, spune ca “realitatea este ca dispunem de putina informatie cu privire la legatura dintre radiatie si pierderea de telomeri”, factor care provoaca imbatranirea.

Problema telomerilor

Telomerii sunt siruri duplicate de ADN care se micsoreaza de fiecare data cand o celula se divide, iar cand telomerii devin prea scurti inseamna ca celula va muri – proces denumit ‘imbatranire replicativa’.
Fara acest proces, celulele umane ar putea sa se divida la infinit, dar cercetatorii cred ca celulele sunt dispuse cu telomeri tocmai pentru a preveni diviziunea haotica a celulelor canceroase.

Astfel, datorita telomerilor celulele umane se pot divide numai de 50-100 de ori inainte sa moara. Unele teorii spun ca procesul imbatranirii manifestat printr-o piele zbarcita, organe slabite, un sistem imunitar mai slab, se datoreaza tocmai limitelor impuse de telomeri in diviziunea celulara.

Cu toate ca implicatiile telomerilor in procesul imbatranirii sunt destul de bine documentate, cercetatorii sunt circumspecti in a trage o concluzie clara, pentru in domeniul geneticii realitatile sunt diferite de cele din cadrul mecanicii care stabileste legaturi clare de cauza si efect.

Legatura dintre telomeri si radiatii

Frank Cucinotta si colegii sai au condus insa unele cercetari in urma carora au descoperit ca o legatura se poate stabili intre telomeri si efectul radiatiilor cosmice.

Pentru a demonstra legatura, ei au expus in conditii de laborator o limfocita – o celula de sange – razelor cu nucleu de fier, de regasit in razele cosmice, si razelor gama. Rezultatele au aratat ca razele cosmice afecteaza telomerii mult mai mult decat razele gama.

Din experienta astronautilor care au fost pe luna sau a acelora care au stat mai mult in spatiu s-a observat ca efectele exista dar ele se observa abia pe perioade mai lungi de timp.

Pentru calatorii insa spre alte planete care implica perioade foarte lungi pericolele s-ar putea sa fie insa mult mai mari, iar cercetatorii NASA incearca sa stabileasca cu o mai mare atentie efectele daunatoare.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Sursa: NASA

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele