IT & C

Granturi pentru IBM, Cray si Sun

Departamentul Apararii din SUA a acordat granturi in valoare de mai mult de 146 milioane $ companiilor Cray, IBM si Sun Microsystems pentru a crea supercomputere pana la sfarsitul acestui deceniu.

Granturile, din partea DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), sunt parte a unui program care sa asigure supercomputere pentru domeniile militar, serviciile inteligente si diferite domenii industriale.
Supercomputerul Earth Simulator creat de NEC in Japonia, a alarmat guvernul SUA , cand a obtinut pozitia nr.1 intr-un top recent al celor mai rapide supercomputere.



Granturile DARPA marcheaza faza a doua a programului HPCS (High Productivity Computing Systmes) de creare a noii generatii de computere de inalta performanta pana in 2009 sau 2010. In prima faza s-au avaluat cateva abordari de a cosntrui noi computere, a doua prevede acordarea de fonduri pentru o perioada de trei ani pentru cercetare si elaborarea de planuri, iar a treia faza prevede o perioada de patru ani pentru eforturile de dezvoltare.
IBM a lucrat din greu pentru a lua locul Hewlett-Packard ca top seller de computere de inalta performanta. Institutiile guvernamentale ale SUA sunt unul dintre cei mai mari clienti ai IBM pentru asemenea sisteme. De asemenea, Sun lucreaza la promovarea programului sau de computere de inalta performanta, iar Cray spera ca noul sau computer X-1 va convinge comparatorii ca specialitii sai in supercomputere pot concura cu orice producatori de computere de pe piata.
IBM a primit 53.3 milioane $ pentru programul sau PERCS (Producitive, Easy-to-use, reliable Computing Systems) de creare a unor computere care sa se adapteze la mai multe tipuri de munca.


Sun Microsystems a primit 49.7 milioane $ pentru programul sau Hero de crestere a productivitatii prin utilizarea unor noi unelte de programare.
Cray, impreuna cu New Technology Endeavors, a primit 43.1 milioane $ pentru domenii precum cresterea performantei memoriei prin incorporarea procesoarelor in sistemul de memorie si crearea de retele de inalta viteza.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele