IT & C

#craciun #gadget #it&c #cadou

Gadgeturi numai bune de pus sub bradul de Craciun

Zapada, vitrinele decorate si aglomeratia din magazine sunt numai cateva din indiciile apropierii sarbatorilor de iarna. Daca, in acest an, ai de gand sa-i ceri Mosului sa-si aprovizioneze sacul de la raioanele IT, iti vindem cateva ponturi despre ce-ar merita sa treci pe lista de dorinte.

 


Gadgeturi de joc

In plina vacanta alaturi de cei dragi, o sesiune de joaca si revenire in lumea copiilor nu este numai dorita, ci si recomandata. Daca pana acum nu te-ai considerat un gamer pasionat, consolele de jocuri au toate sansele sa-ti schimbe parerea. Sony PlayStation 3 Slim intra in aceasta categorie si se mandreste cu cei 250 GB spatiu de stocare, adica destul cat sa te lase sa stochezi o paleta sanatoasa de jocuri sau filme, procesor de 3,2 GHz si procesor video nVidia RSX, ambele capabile sa ruleze continutul dorit de fina fara sacadari dar vine si cu player Blu-Ray integrat. Cu alte cuvinte, datorita PS3 -ului, impusti doi iepuri dintr-un foc (beneficiezi de video la standard de calitate superioara 1080p, dar si de jocuri). Poti cumpara consola la un pret de aproximativ 1.300 RON, dar in luna decembrie exista si magazine de specilitate cu promotii pentru console care poate ajunge la pretul de 1.200 RON.

Cel mai capabil rival pentru PS3 Slim este Xbox 360 Elite, consola care se bazeaza pe un procesor cu 3 nuclee care ruleaza la 3,2 GHz, pe solutia grafica ATI cu 512 MB memorie dedicata, dar si pe hard disk-ul de 120 GB, toate acestea facandu-l foarte capabil atunci cand ruleaza jocurile. Desi Xbox-ul iti ofera numai un disc optic DVD, calitatea maxima a imaginii randate este tot 1080p (high-definition). Poti achizitiona o astfel de consola la un pret care se ridica in jur de 1.300 RON.

Pentru aceia dintre voi care "sufera" de hiperactivitate, cea mai potrivita consola de jocuri nu poate fi alta decat Nintendo Wii. In ciuda faptului ca la nivel de speficicatii tehnice, Wii nu se poate compara cu rivalii de mai sus, experienta pe care o ofera sistemul de joc bazat pe controllerul wireless Wii Remote este adevaratul atu pe care Nintendo mizeaza. Jucatorul este provocat sa intre in pielea personajelor din joc si sa se dueleze, sa opereze, sa ghideze sau chiar sa alerge la propriu pentru a-si controla caracterul din jocul ales. Pretul consolei Nintendo este de aproximativ 1.000 RON.

Daca discutam insa cu un gamer declarat, atunci mai mult ca sigur ai nevoie de o provocare chiar si cand esti departe de sistemul sau consola de joc. O consola mobila este absolut necesara pentru completarea arsenalului tau. Optiunile sunt simple: PlayStation Portable (PSP) sau Nintendo DSi . Comparabile ca dimensiuni, ambele compatibile wireless si cu posibilitati inzecit mai modeste decat "fratii mai mari", cele doua console mobile au destule motive sa te tina ocupat cu joaca.

DSi-ul este dotat cu doua ecrane touchscreen de 3,25 inch, iar jocurile cu care se intelege cel mai bine vor trezi multora nostalgii din perioada de pionierat a jocurilor precum Mario Brothers. Daca stilul Nintendo trebuie incercat si savurat chiar si de fete, PSP pare sa se adrese mai curand gamerilor hardcore (ca dovada si multitudinea de titluri "grele" disponibile pentru aceasta platforma). Un PSP poate fi achizitionat la pretul de 800 RON, iar rivalul Nintendo DS are cam aproximativ acelasi pret de 750 - 800 RON.

Nu trebuie uitati nici gamerii fideli PC-ului, pentru care perifericele tot mai sofisticate si precise pot face intre un joc ratat sau savurat. Mouse-ul este principalul aliat in lupta, deci acest partener trebuie selectat cu atentie. Razer Orochi este un periferic destinat gaming-ului pe notebook si costa in jur de 400 RON. Rezolutia de 4000 dpi, conectivitatea (la alegere) Bluetooth sau prin clasicul fir USB, memoria interna pentru salvarea comenzilor macro sau cele 7 butoane programabile sunt toate trecute in CV-ul acestui luptator de elita. Medalia de onoare este acordata senzorului sau laser "Precision 3G", iar mentiunea speciala ajustarii sensibilitatii in timp real.

Simulatoarele de curse auto au un farmec aparte daca joci cu ajutorul unui volan performant, cum este si cazul lui SpeedStar , un volan cu , prin care pilotajul este simulat in cele mai mici detalii. Maiestria soferului trebuie demonstrata si prin operarea celor trei pedale si a schimbatorului de viteze. Modelul costa aproximativ 500 RON.

Cea mai noua "nebunie" in materie de jocuri este redarea 3D. Pentru asta ai nevoie de un monitor capabil 3D care sa redea imaginea la o frecventa de 120 Hz si de ochelarii speciali nVIDIA GeForce 3D Vision. Pentru o astfel de experinta va trebuie sa scoti in buzunar in jur de 1.300 RON pentru monitor, 600 RON pentru ochelarii 3D si aproximativ 300 RON pentru jocul aferent care sa fie compatibil 3D.

Iubitorilor de muzica si gaming nu ar trebui sa le fie strain jocul Guitar Hero. Daca platforma de pe care-l joci este cumva PS3, afla ca recent Logitech a lansat chitara si bateria wireless pentru platforma PLayStation3. Controller-ul wireless de chitara Logitech pentru PS3 e fabricat din materiale , gat de lemn, grif din lemn de trandafir si freturi de metal. Controller-ul wireless de toba dispune de trei fete ajustabile si doua paduri pentru cinele. Fiecare componenta poate fi plasata astfel incat sa se potriveasca stilului utilizatorului, iar pretul modelelor este de aproximativ 650 RON pentru fiecare.

Medii de stocare

In prag de sarbatoare, chiar si unele gadgeturi au fost "imbracate" in culori festive. Astfel, Kingston Data Traveler a fost lansat in urmatoarele versiuni: albastru, de 4 GB, rosu, de 8 GB, respectiv galben, modelul de 16 GB. Noul stick USB DataTraveler Limited Edition este un accesoriu foarte util. Modelele sunt echipate cu software-ul SecureTraveler care permite utilizatorilor sa creeze si sa acceseze o zona protejata cu parola sub numele "Privacy Zone" ("Zona privata"). Pretul modelelor variaza in functie de spatiul de stocare, de la 70 RON la 130 RON.

Pentru cei care doresc sa transporte cantitati mai mari de date sau sa faca back-up unei intregi partitii de sistem, de exemplu, se impune cumpararea unui hard disk extern. Fiind de marimea unei maini si cantarind doar 85 de grame, Pocket Drive de la Verbatim raspunde exact cerintelor de mai sus, datorita spatiului generos, de 250 GB. Pocket Drive este compatibil cu Windows 7, Vista si XP. Un LED albastru de pe fata drive-ului se aprinde in momentul in care se transfera date catre si de pe HDD pentru a indica utilizatorului ca trasferul are loc la parametrii normali. Pe langa beneficiile vizuale si capacitatea de stocare, in ciuda marimii mici, Pocket Drive ofera de asemenea software de backup si sincronizare preinstalat. Modelul costa in jur de 300 RON.

Gata sa te ghideze in spatiu

Pe lista cumparaturilor pentru Craciun si-a facut loc si un GPS, dar cum bugetul este, probabil, mai redus decat in anii trecuti, trebuie sa te indrepti catre oferta entry-level. Cei care se orienteaza in primul rand dupa aparente nu vor crede ca vine cu 2 GB la bord, suficienti pentru stocarea hartilor si a punctelor de interese. Si daca tot discutam despre "maruntaiele" GPS-ului, trebuie spus ca viteza de prelucrare a informatiilor este data de procesorul Samsung 2443 cu o frecventa de 400 MHz si de memoria interna RAM de 64MB DDR2, un sistem acceptabil. La capitolul harti, Mio Moov M400 obtine o bila alba, fiind atuul modelului, pentru ca acesta include harti pentru intreaga Europa.

Pentru adeptii drumetiilor, Garmin este gadgetul indispensabil, cu o autonomie de 20 de ore si rezistent la apa. Ecranul este tactil si masoara 2,6 inch, iar memoria interna de 850 MB a GPS-ului ii va furniza excursionistului informatiile necesare, aceasta putand stoca pana la 1000 de puncte intermediare, 50 de rute, 2000 de puncte geocache si un tracking automat cu 10,000 de puncte si 200 de rute salvate. Navigatorul GPS include si o busola cu 3 axe, un altimetru barometric, un slot pentru card microSD pentru cartografiere complexa si spatiu mare de stocare si conectivitate wireless pentru impartasirea punctelor intermediare, rute si puncte geocache cu dispozitivele compatibile Dakota, Oregon, Colorado si Foretrex .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele