IT & C

#power7 #blue waters #sparc64 viiifx #imb #supercomputer #fujitsu

Fujitsu vrea sa lanseze cel mai rapid computer din lume

Fujitsu vrea sa lanseze pana in anul 2011 cel mai rapid sistem din lume.

Supercomputerul petaflopi ar fi de zece ori mai puternic decat orice sistem de la ora actuala.

Supercomputer dedicat

Seful departamentului de dezvoltare de la Fujitsu, Takumi Maruyama, a declarat ca doreste sa fabrice supercomputerul pentru RIKEN, Institutul Japonez de Cercetare Fizica si Chimica (Japan Institute of Physical and Chemical Research).

Maruyama a mai declarat ca supercomputerul va avea incorporat procesoul Sparc64 VIIIfx , care vine echipat cu opt core-uri (miezuri/nuclee) de procesoare. Compania mai planifica un update al sistemul actual, un supercomputer care ruleaza cu un chip Sparc64 VII. Acest sistem a fost lansat in urma cu doi ani.
Procesorul celor de la Fujitsu este compus din 8 core-uri (miezuri), fiecare dintre acestea ruland la o frecventa de 2 GHz, cu acces la 5 Mb de memorie cache L2. Performantele procesorului au ajuns la 128 Gflopi, iar consumul de energie este estimat la 58 W.

Rivalitatea IMB

Totusi, Fujitsu nu sunt singurii care planuiesc lansarea unui astfel de sistem. Recent, cei de la IMB au anuntat ca vor sa lanseze un supercomputer cu un procesor denumit Power7 care ar avea abilitati asemanatoare cu prototipul celor de la Fujitsu.

Ca si in cazul companiei japoneze, IMB planifica sa produca modelul, denumit Blue Waters , pentru Centrul National de Aplicatii Supercomputing din cadrul Universitatii din Illinois (National Center for Supercomputing Applications at the University of Illinois).

In prezent, cel mai rapid computer din lumea este detinut de IMB cu sistemul Roadrunner care functioneaza in cadrul Departamentului American de Energie (US Department of Energy's Los Alamos National Laboratory).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele