IT & C

Fosile umane vechi de 1.2 milioane de ani

Arheologii au dezgropat in nordul Spaniei ramasitele unui presupus stramos al omului de acum 1.2 milioane de ani.

Daily Telegraph informeaza ca cercetatorii au dezgropat in Spania cele mai vechi ramasite omenenesti din Europa Occidentala: o mandibula de acum 1.2 milioane de ani. Arheologii cred ca mandibula descoperita ar apartine unui stramos al omului modern si al celui din Neanderthal, denumit Homo Antecessor, care trebuie sa fi avut, potrivit estimarilor, in jur de 20-25 de ani cand el sau ea a murit.

Ramasitele au fost descoperite langa unelte de piatra simple si alte oase de animale imprastiate intr-o pestera din orasul spaniol Atapuerca. Cercetatorii au folosit mai multe tehnici de datare pentru a estima varsta ramasitelor dar si a pietrelor langa care mandibula a fost descoperita si au ajuns la concluzia ca ele trebuie sa aiba in jur de 1.1 sau 1.2 milioane de ani.

Varsta estimata ar depasi cu aproximativ 300.000 de ani alte sase fosile de oase apartinand lui Homo Antecessor, descoperite in 1994 si 1995 la numai 200 de metri departare de situl unde s-au facut recentele descoperiri .

Inainte de descoperirea ramasitelor a ceea ce se crede a fi Homo Antecessor, arheologii credeau ca Homo Heidelbergensis, care se pare ca ar fi trait acum 600.000 de ani reprezinta cel mai vechi stramos al omului de pe teritoriul Europei.

Potriviti celor mai recente descoperiri, cele mai vechi ramasite ale unui stramos al omului au fost dezgropate in Dmanisi, Georgia, si sunt estimate la aproximativ 1.8 milioane de ani. Cu toate acestea, profesorul Eudald Carbonell de la Universitatea

Rovira i Virgili din Tarragona, Spania, a declarat ca descoperirile facute acum reprezinta un semnificativ pas inainte pentru intelegerea primelor activitati umane din Europa: “Evidenta fosilelor, impreuna cu ramasitele din alte situri, sugereaza ca Europa de Vest a fost populata in timpul epocii Pleistocene (care a inceput acum in jur de 1.8 milioane de ani) de catre o populatie venita din est.”

Potrivit unor cercetatori e posibil ca primele populatii europene sa fi migrat din regiunea Orientului Apropiat, parte a unei migratii de mai mare amploare care pleaca din Africa.

In ciuda entuziasmului generat de descoperirea fosilei, paleontologul Chris Stringer de la Muzeul de Istorie Naturala din Marea Britanie a declarat ca “Datorita faptului ca partea echivalenta mandibulei [maxilarul] nu a fost prezervata in ramasitele Homo Antecessor, trebuie pastrata o anumita circumspectie fata de aceasta clasificare .

Cu toate acestea, daca incrucisam aceasta descoperire cu evidenta arheologica data la iveala recent, putem spune ca Europa de sud a inceput sa fie colonizata dinspre vestul Asiei nu cu mult timp dupa ce oamenii au emigrat din Africa, lucru de care multi dintre noi ne-am fi indoit acum cinci ani de zile.”

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele